Comisia Europeană ar putea amenda Google cu o sumă record

Comisia Europeană ar putea amenda Google cu o sumă record
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 16 mai 2016

Google ar putea primi cea mai mare amendă aplicată de Comisia Europeană până acum, pentru că a abuzat de poziția dominantă în care se află.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Compania americană este acuzată că și-a promovat ilegal propriile produse. Google ar fi manipulat rezultatele căutărilor, pentru a aduce propriile produse de shopping deasupra concurenței.

Conform The Telegraph, Comisia Europeană va amenda Google cu 3 miliarde de euro pentru abuz de poziție dominantă. Cel mai probabil, Google va contesta decizia.

Cea mai mare amendă dată până acum de Comisia Europeană este de 1,06 miliarde de euro și vizează o altă companie americană din domeniul tehnologiei, Intel. Și cei de la Intel au fost găsiți vinovați de abuz de poziție dominantă.

Intel a contestat decizia din 2009 a Comisiei Europene, ceea ce nu a făcut decât să amâne plata amenzii cu 5 ani.

Microsoft renunță la insistentele notificări de upgrade la Windows 10 CITEȘTE ȘI Microsoft renunță la insistentele notificări de upgrade la Windows 10

Legislația europeană permite în aceste cazuri aplicarea unei amenzi maxime de 10% din vânzările anuale ale unei companii. În cazul Google, acest cuantum înseamnă 3,3 miliarde de euro, ceea ce nu este cu mult peste amenda vehiculată.

Acesta nu este singura problemă pe care Google o are în Europa. Luna trecută, Uniunea Europeană a anunțat că a început demersurile pentru o altă cauză care vizează abuzul în poziție dominantă exercitat de Google. În acest caz, este vorba de favorizarea propriilor aplicații în cadrul sistemului de operare Android.

O decizie ar putea fi anunțată în săptămânile următoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
ue
amenda