Google, acuzat că îngreunează căutarea unui serviciu de e-mail rival

Google, acuzat că îngreunează căutarea unui serviciu de e-mail rival
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 apr 2024

Gigantul tehnologic Google a fost acuzat că a profitat de poziția sa dominantă pe piață pentru a îngreuna căutarea unui serviciu de e-mail rival, scrie BBC. Tuta Mail – care spune că are peste zece milioane de utilizatori în întreaga lume – susține că, din martie, nu mai apare în mod proeminent în căutările Google pentru „e-mail criptat”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Compania a depus o plângere la UE, susținând că Google – care are propriul serviciu Gmail extrem de popular – a adus prejudicii unei afaceri rivale, arată G4Media.

Grupul chinez care deține TikTok și-a intensificat în ultima perioadă controlul asupra aplicației CITEȘTE ȘI Grupul chinez care deține TikTok și-a intensificat în ultima perioadă controlul asupra aplicației

Google a negat acuzația, insistând că Tuta rămâne „ușor de accesat” prin intermediul motorului său de căutare.

În plângerea sa, Tuta notează că „clasamentul” său – cât de sus apare în rezultatele de căutare ale Google – a scăzut dramatic în martie 2024 pentru căutări precum „e-mail securizat”.

Orange - venituri de aproape 10 miliarde euro. Africa și Orientul Mijlociu sunt principalul contributor CITEȘTE ȘI Orange - venituri de aproape 10 miliarde euro. Africa și Orientul Mijlociu sunt principalul contributor

Ca urmare, vizitele lunare la paginile de pe site-ul său au scăzut cu aproape 90%, susține Tuta în plângerea oficială adresată UE.

„La începutul lunii martie 2024, Google a încetat brusc să mai afișeze site-ul nostru pentru mii de cuvinte-cheie”, a scris în plângere.

În urma acestei schimbări, traficul către site-ul său web provenea doar din căutări care menționau numele produselor sale.

„Google trebuie să oprească imediat această limitare incorectă a afișării site-ului nostru în rezultatele căutărilor”, a declarat Matthias Pfau, cofondator al Tuta Mail.

Abolirea costurilor suplimentare pentru apelurile intra-UE, adoptată de PE CITEȘTE ȘI Abolirea costurilor suplimentare pentru apelurile intra-UE, adoptată de PE

Algoritmul Google utilizează o serie de factori pentru a determina clasamentul rezultatelor căutărilor. Atunci când algoritmul este actualizat, acesta poate avea un impact mare asupra întreprinderilor care se bazează pe vizitele pe care căutările le trimit pe site-urile lor web.

A existat o actualizare la începutul lunii martie, în urma căreia Google a avertizat că vor exista mai multe fluctuații în clasament decât de obicei.

Google neagă însă că actualizările sale au ca scop favorizarea unui anumit site web, inclusiv a site-ului său.

„Actualizările clasamentului de căutare nu urmăresc în mod absolut să favorizeze produsele Google, sau orice alt site web anume. Furnizorul de e-mail în cauză este ușor de accesat la nivel global pe Search”, a scris Google.

Italia începe să ia măsuri împotriva supraaglomerări în principalele zone turistice. Veneția a introdus taxă, în premieră mondială CITEȘTE ȘI Italia începe să ia măsuri împotriva supraaglomerări în principalele zone turistice. Veneția a introdus taxă, în premieră mondială

Gmail are peste un miliard de utilizatori la nivel mondial. Tuta susține că serviciile de e-mail „de nișă”, cum ar fi al său, nu vor putea deveni concurenți serioși dacă nu apar pentru termeni de căutare obișnuiți.

Într-o postare pe blog, firma a acuzat compania că a încălcat o nouă lege europeană intrată în vigoare în martie, care a desemnat unele firme mari, inclusiv Google, drept „gatekeepers”, supuse unor restricții legale suplimentare.

Printre acestea se numără și faptul că nu își tratează propriile servicii mai favorabil decât pe cele ale rivalilor.

VIDEO Putin se duce în China CITEȘTE ȘI VIDEO Putin se duce în China

„Google, în rolul său de „gatekeeper”, are un impact asupra profiturilor și comercializării serviciului nostru privat de e-mail Tuta Mail – un concurent direct al Gmail al Google, ceea ce contravine Legii privind piețele digitale”, a scris compania.

Însă, potrivit unui purtător de cuvânt al Google, Tuta se clasează deasupra Gmail pentru o serie de căutări legate de e-mail, inclusiv cele care nu îl menționează ca marcă și cele la care a făcut referire pe blogul său.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
mail