Google folosește inteligența artificială pentru a depista aplicațiile de Android potențial periculoase

Google folosește inteligența artificială pentru a depista aplicațiile de Android potențial periculoase
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 13 iul 2017

Google a anunțat că, pentru creșterea nivelului de securitate al magazinului său de aplicații pentru Android, folosește tehnici ce țin de inteligența artificială.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Intenția celor de la Google este ca pornind de la o logică simplă aplicată în mod automatizat să depisteze și să scutească utilizatorii de aplicațiile care le-ar putea crea probleme de securitate sau le-ar încălca intimitatea.

Compania folosește o tehnică numită peer grouping. Aceasta presupune gruparea aplicațiilor similare și scoaterea în evidență a celor care pot crea probleme prin comparația cu restul aplicațiilor din același grup, a explicat Martin Pelikan, unul din inginerii Google care face parte din echipa care se ocupă de securitate și intimitate.

Spre exemplu, dacă una din 10 aplicații de tip calculator cere permisiune pentru accesarea localizării, a microfonului sau a altor drepturi de care nu ar avea nevoie pentru a funcționa, aceasta va fi automat marcată ca suspicioasă.

Google câștigă în primă instanță procesul cu statul francez care cerea returnarea a 1,1 miliarde de euro presupuse taxe neplătite CITEȘTE ȘI Google câștigă în primă instanță procesul cu statul francez care cerea returnarea a 1,1 miliarde de euro presupuse taxe neplătite

În mod normal, orice utilizator ar trebui să facă o astfel de estimare logică – este clar că un calculator nu are nevoie de acces la microfonul telefonului pentru a funcționa – și să nu instaleze aplicații care cer drepturi de acces ce le depășesc aria de utilizare.

Însă, o aplicare automatizată pe bază de AI a unor astfel de deducții logice simple este binevenită pentru a descuraja crearea și răspândirea aplicațiilor malițioase care profită de ignoranța unora dintre utilizatori.

Nivelul de securitate al Android-ului, cel puțin din punctul de vedere al aplicațiilor găzduite de magazinul oficial Google Play, este pe un trend ascendent. Conform datelor oficiale, procentul utilizatorilor care au instalat aplicații nocive a scăzut de la 0,15% în 2015, la 0,05% în 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
android
inteligenta artificiala