Microsoft a dat în judecată guvernul SUA pentru că nu-i permite să informeze utilizatorii când li se accesează emailurile

Microsoft a dat în judecată guvernul SUA pentru că nu-i permite să informeze utilizatorii când li se accesează emailurile
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 15 apr 2016

Microsoft a dat în judecată guvernul SUA pentru că refuză companiei dreptul de a-și informa utilizatorii atunci când o agenție guvernamentală cere accesul la conturile acestora de email și la alte documente, scrie Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În dosarul depus joi la Curtea Federală din Seattle, Microsoft acuză guvernul american că încalcă prevederile Constituției SUA, deoarece împiedică reprezentanții companiei să notifice utilizatorii cu privire la solicitările autorităților pentru accesarea documentelor personale ale acestora.

Acțiunile guvernului contravin celui de-al patrulea amendament al Constituției, care stabilește dreptul la informare al cetățenilor și companiilor în situațiile în care guvernul percheziționează sau confiscă proprietățile acestora, potrivit Microsoft. Totodată, autoritățile americane încalcă dreptul Microsoft la libera exprimare, drept stabilit de primul amendament al Constituției. 

Departamentul de Justiție al SUA analizează documentele depuse de Microsoft, a declarat purtătorul de cuvânt a instituției, Emily Pierce.

Cum a câștigat Apple pierzând lupta cu FBI CITEȘTE ȘI Cum a câștigat Apple pierzând lupta cu FBI

Procesul intentat de gigantul IT se concentrează pe informațiile stocate în cloud, despre care reprezentanții Microsoft susțin că reprezintă o nouă poartă de acces pentru încercările guvernului de a monitoriza datele electronice ale utilizatorilor.

Guvernul american se folosește de prevederile Legii privind comunicațiile electronice private (ECPA) pentru a-și direcționa solicitările către companiile care stochează date pe servere cloud, potrivit Microsoft. Legea în cauză a fost redactată în urmă cu 30 de ani, înainte ca Internetul comercial să ia amploare, iar susținătorii vieții private pe internet cer amendarea acesteia.

"Oamenii nu renunță la drepturile lor atunci când își transferă informațiile private de pe serverele fizice în cloud", arată Microsoft, care susține că guvernul american exploatează tranziția la clould computing "pentru a-și extinde puterea și a desfășura anchete secrete".

Procesul intentat de Microsoft reprezintă cea mai recentă încercare a unei companii tehnologice de a limita accesul autorităților la informațiile cu caracter personal și vine la puțin timp după ce Apple s-a opus unui ordin judecătoresc care obliga compania să colaboreze cu Biroul Federal de Investigații (FBI) din SUA pentru deblocarea telefonului folosit de unul dintre autorii atacului armat din decembrie 2015 de la San Bernandino, California.

La finele lunii martie, autoritățile americane au anunțat că au reușit să acceseze informațiile din telefon fără ajutorul Apple, punând capăt unei confruntări legale ce a ținut capul de afiș pe piața IT&C timp de mai multe săptămâni.

"La fel cum Apple a fost compania vizată de ultimul caz, iar noi am fost de partea Apple, ne așteptăm ca și alte companii să fie de partea noastră", a declarat, într-un interviu telefonic, Brad Smith, directorul departamentului juridic al Microsoft.

viewscnt
Afla mai multe despre
microsoft
guvern sua
proces
email
acces documente
date personale