Microsoft: Hackerii guvernului rus au efectuat atacuri cibernetice multiple în țări aliate cu Ucraina, de la invazia declanșată de Moscova

Microsoft: Hackerii guvernului rus au efectuat atacuri cibernetice multiple în țări aliate cu Ucraina, de la invazia declanșată de Moscova
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 iun 2022

Hackerii guvernului rus au efectuat atacuri cibernetice multiple în țări aliate cu Ucraina, de la invazia declanșată de Moscova, potrivit unui raport publicat miercuri de Microsoft, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

”Aspectele cibernetice ale războiului actual se extind cu mult dincolo de Ucraina și reflectă natura unică a spațiului cibernetic”, a spus președintele Microsoft, Brad Smith, în raport, scrie News.ro.

Intrarea Digi în Belgia - indicată ca \ CITEȘTE ȘI Intrarea Digi în Belgia - indicată ca "surpriza istorică" a ultimului sfert de secol. "Premierul obține ce și-a dorit ca ministru al Telecomunicațiilor: un jucător care provoacă Proximus, Telenet și Orange!". Ironia Orange

Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii. Moscova a negat în trecut că ar fi efectuat misiuni de spionaj cibernetic în străinătate, declarând că acestea ”contrazic principiile politicii externe a Rusiei”.

De când a început conflictul, cercetătorii au urmărit deja o serie de atacuri cibernetice distructive asupra entităților ucrainene de către grupurile de hacking susținute de statul rus.

Raportul Microsoft spune că cercetătorii au descoperit că 128 de organizații din 42 de țări din afara Ucrainei au fost, de asemenea, vizate de aceleași grupuri în atacuri cibernetice, concentrate pe spionaj. În afara Ucrainei, Statele Unite au fost țara cel mai mult vizată de astfel de eforturi de intruziune, se arată în raport, dar și țările membre ale alianței militare NATO, organizație care a oferit sprijin critic Ucrainei în timpul conflictului, au fost și ele afectate.

Între organizațiile vizate se află unele cu sediul în Danemarca, Letonia, Lituania, Norvegia și Polonia, precum și Finlanda și Suedia, țări care și-au exprimat dorința de a se alătura alianței NATO.

”Țintele par să fie în mare parte guverne, deși includ și grupuri de reflecție, grupuri umanitare și furnizori de infrastructură critică”, se arată în raport.

Microsoft a spus că pirateria împotriva aliaților a avut succes în aproximativ 29% din timp și, în unele cazuri, a dus la furtul datelor.

Experții în politică externă spun că se tem că strategia combinată a Rusiei de război cinetic și cibernetic împotriva Ucrainei va deveni un model pentru viitoarele conflicte.

Într-un raport anterior, Microsoft a indicat că atacurile cibernetice - care au implicat programe malware de ștergere a datelor - au pus bazele misiunilor militare în Ucraina.

Cea mai recentă cercetare a menționat șase incidente de la invazie, când atacurile cibernetice împotriva țintelor din Ucraina au părut să precedă atacurile militare. Într-unul, hackerii ruși au încercat să spargă rețeaua de calculatoare a unei companii nucleare ucrainene cu o zi înainte ca armata rusă să ocupe cea mai mare fabrică a companiei.

Rusia numește invazia o ”operațiune specială” pentru a elimina ”naziștii”.

Kievul și Occidentul numesc asta o justificare fără temei pentru un război care are ca scop distrugerea identității Ucrainei ca națiune separată.

viewscnt
Afla mai multe despre
microsoft
hackeri