Ministrul Comunicațiilor: Alba Iulia ar putea deveni primul oraș inteligent din România, până în 2018

Ministrul Comunicațiilor: Alba Iulia ar putea deveni primul oraș inteligent din România, până în 2018
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 mai 2016

Orașul Alba Iulia ar putea deveni primul oraș inteligent (smart city) din România, ca urmare a derulării unui proiect-pilot ce ar urma să se finalizeze până în anul 2018, a anunțat, miercuri, ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Marius Bostan, în cadrul celei de-a XX-a ediții a expo-conferinței Ziua Comunicațiilor 2016.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Toate lucrurile pe care le-am făcut sunt publicate pe site. Dacă nu este clar, întrebați-ne! În ceea ce privește conceptul de smart city, am început un proces în minister de construire a unui concept de colectare a bunelor practici și deschiderea unor canale de comunicare, astfel încât să facem un gen de 'guidelines', cât mai bine structurate, legat și cu cadrul legal. În același timp, aș vrea să lansez azi, aici, o provocare: să construim primul oraș inteligent din România până în 2018. Acest oraș să fie Alba Iulia. De ce Alba Iulia? În afara faptului că vorbim despre 100 de ani de la Unire, aș vrea să vă spun că Alba Iulia este singurul oraș din România care au avut o strategie pe termen lung de dezvoltare și s-a și ținut de ea. Este un oraș care a fost declarat de mai multe instituții internaționale un oraș bine administrat, a început să facă pași importanți", a afirmat ministrul Comunicațiilor.

Potrivit oficialului, este important ca întreaga industrie telecom din România să participe la acest program-pilot, care este preconizat să demareze în luna septembrie a acestui an.

"Un concept de oraș inteligent construit cu experți din mediul privat. În septembrie, haideți să lansăm acest proiect, în care toată industria să participe la acest centenar. De altfel, pot să vă spun că actori din telecom și-au asumat să facă acest program-pilot al unui oraș mic din România, până în 2018'" a explicat Bostan.

Termenul de Smart City este utilizat pentru a desemna orașele care apelează intensiv la tehnologiile noi 'tip Smart' dedicate îmbunătățirii serviciilor publice, creșterii nivelului de confort al cetățenilor din localitățile urbane și rurale, eficientizării consumurilor de resurse și reducerii cheltuielilor pe termen mediu și lung.

Tariful rovinietei va fi modificat. Care sunt noile prețuri CITEȘTE ȘI Tariful rovinietei va fi modificat. Care sunt noile prețuri

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) lansează, miercuri, în dezbatere publică, în cadrul expo-conferinței Ziua Comunicațiilor 2016, Proiectul de strategie de reglementare a comunicațiilor electronice din România, pe termen mediu.

Ziua Internațională a Telecomunicațiilor și a Societății Informaționale se sărbătorește în fiecare an, pe data de 17 mai, iar tema din 2016 este ''Impactul social al antreprenoriatului în domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (ITC)''.

Din noiembrie 2006, în urma Conferinței ITU din Antalya, Turcia, a fost adoptată rezoluția 68, care hotărăște ca cele două zile să fie marcate simultan, anual, la 17 mai.
De altfel, anul 2006 a fost și cel în care pe piața telecom din România au avut loc schimbări importante: brandul Vodafone înlocuiește Connex, Orange lansează serviciul 3G, Romtelecom aduce în eter televiziunea digitală Dolce, RCS&RDS și Telemobil primesc licențele 3G, UPC preia Focus Sat, iar ANRC se transformă în ANRCTI, care ulterior a fuzionat cu IGTI.

ITU este organism specializat al ONU, cu sediul la Geneva, în cadrul căreia guvernele și sectorul privat realizează coordonarea la nivel global a serviciilor de rețele de telecomunicații. Uniunea este împărțită în trei sectoare: Standardizarea în Telecomunicații (ITU-T), Radiocomunicații (ITU-R) și Dezvoltarea Telecomunicațiilor (ITU-D).
 
România este membră a ITU din anul 1866 și în prezent este membră a Consiliului pentru al patrulea mandat consecutiv, făcând parte din regiunea Central - Estică a Europei, regiune cu un total de 20 membri, reprezentată în Consiliu prin cinci membri, în acest mandat, alături de Rusia, Bulgaria, Ucraina, Cehia. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
alba iulia
smart city
marius bostan