Plângere în Austria împotriva ChatGPT

Plângere în Austria împotriva ChatGPT
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 apr 2024

Asociația vieneză de protecție a vieții private NOYB a anunțat că a intentat un proces în Austria împotriva programului de inteligență artificială generativă, deoarece "ChatGPT divaghează" și nici chiar editorul său, OpenAI, "nu îl poate opri", potrivit AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Aceste tipuri de instrumente "inventează cu regularitate răspunsuri", subliniază, într-un comunicat, NOYB (acronim pentru 'None of Your Business', tradus ca 'Nu e treaba ta'), arată Agerpres.

Guvernul francez vrea să cumpere activele strategice ale companiei de servicii de IT Atos, prezentă și în România, aflată în dificultăți financiare CITEȘTE ȘI Guvernul francez vrea să cumpere activele strategice ale companiei de servicii de IT Atos, prezentă și în România, aflată în dificultăți financiare

Când asociația a întrebat ChatGPT despre data nașterii fondatorului său, Max Schrems, de exemplu, chatbot-ul "a oferit sistematic informații false", în loc să recunoască faptul că nu știe.

"Dacă un sistem nu poate oferi rezultate corecte și transparente, acesta nu poate fi folosit pentru a genera date despre persoane. Tehnologia trebuie să respecte legea, nu invers", insistă avocata Maartje de Graaf, citată în comunicat.

WhatsApp suportă tehnologia passkey pe iPhone CITEȘTE ȘI WhatsApp suportă tehnologia passkey pe iPhone

Acest lucru este pur și simplu "inacceptabil", conform NOYB, care subliniază că Regulamentul general european privind protecția datelor (GDPR) prevede obligația de acuratețe.

Mai ales că firma OpenAI "a refuzat cererea reclamantului de a corecta sau șterge eroarea, susținând că este imposibilă", 'dezvățarea' AI fiind, de fapt, o problemă crucială.

De asemenea, compania nu a răspuns cererii asociației de acces la datele și sursele sale de informații, încălcând din nou legea.

În plângerea sa, NOYB, care a devenit de la crearea sa în 2018 spaima giganților tehnologici, solicită Autorității austriece pentru protecția datelor să deschidă o investigație și să impună o amendă companiei californiene.

IBM semnează o nouă tranzacție, de peste 6 miliarde dolari CITEȘTE ȘI IBM semnează o nouă tranzacție, de peste 6 miliarde dolari

Lansat în noiembrie 2022 și finanțat de Microsoft, ChatGPT a fost luat cu asalt de utilizatorii impresionați de capacitatea sa de a livra eseuri, poezii sau traduceri în câteva secunde.

Dar, date fiind riscurile, au fost lansate proceduri în mai multe țări. Italia a blocat temporar programul în martie 2023, în timp ce autoritatea franceză de reglementare (CNIL) a început să examineze o serie de plângeri.

Firmele românești din IT vor fi sprijinite să participe la proiectele Comisiei Europene pe piețele emergente din Africa sau America Latină CITEȘTE ȘI Firmele românești din IT vor fi sprijinite să participe la proiectele Comisiei Europene pe piețele emergente din Africa sau America Latină

De asemenea, a fost înființat un grup de lucru european pentru a încuraja cooperarea.

"Rămâne de văzut unde ne va duce acest lucru", a transmis NOYB, care este în prezent sceptică în legătură la eforturile autorităților de a reglementa inteligența artificială.

viewscnt
Afla mai multe despre
chatgpt
austria