Poliția atrage atenția asupra unei noi metode de înșelăciune online. Victimele sunt convinse să instaleze programe precum „Team Viewer”, care dau acces atacatorilor la datele stocate în computer

Poliția atrage atenția asupra unei noi metode de înșelăciune online. Victimele sunt convinse să instaleze programe precum „Team Viewer”, care dau acces atacatorilor la datele stocate în computer
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 sep 2023

Polițiștii atrag atenția asupra unei noi metode de fraudă online, folosită de persoane care se prezintă drept specialiști din cadrul unor platforme sau companii de investiții care ajută oamenii să crească, în timp scurt, valoarea sumelor investite. Victimele sunt convinse să instaleze pe computer sau telefon programe care permit controlul de la distanță și care dau acces atacatorilor la datele personale, numele conturilor, parolele de la aplicațiile de banking ale victimelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității - Ediția a IV-a; parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Noul tip de fraudă online are ca punct de plecare promisiunea falsă de a obține câștiguri din investiții financiare, scrie News.ro.

Threads testează o funcție de căutare pentru conținut CITEȘTE ȘI Threads testează o funcție de căutare pentru conținut

„Persoanele vizate de astfel de fraude sunt contactate prin diverse canale de comunicare (rețele de socializare,  reclame sau chiar prin intermediul apelurilor telefonice/sms/mailuri) de către persoane care pretind că sunt reprezentanții unor companii de investiții/platforme de investiții și pot «înmulți» sumele de bani în timp scurt! Prin așa numitele «oferte de nerefuzat» sau «câștiguri de nerefuzat», fraudele online se referă la comercializarea unor produse sau servicii care de fapt nu există. De cele mai multe ori, se încearcă o falsă asociere cu diferite companii reale, pentru a le crește credibilitatea”, se arată într-un comunicat dat publicității vineri de Poliția Brașov.

Astfel, atacatorii pretind că sunt fie experți în investiții, fie reprezentanți ai unei firme cu notorietate și că dețin autorizații legale de funcționare și care promit câștiguri foarte mari. În realitate, scopul este de a  convinge interlocutorul să facă plăți cu cardul sau viramente în scopul de a investi, de cele mai multe ori solicitările inițiale fiind pentru sume mici, în scop de test.

„Conving victima să descare pe telefon/calculator, laptop, etc, diferite aplicații de control la distanță (ex. Anydesk, TeamViewer), motivând că  o îndrumă să efectueze tranzacția mai facil și că ei nu pot vizualiza numele conturilor, parolele, datele personale ale victimei! FALS! Scopul lor este de a cunoaște datele personale, numele conturilor, parolele de la aplicațiile de banking pentru a putea ulterior să le acceseze și să sustragă sumele de bani existente!”, mai transmis polițiștii.   

Aceștia recomandă internauților să ignore e-mailurile, mesajele private sau campaniile promovate pe rețelele de socializare prin care sunt garantate câștiguri ușoare, să nu transmită datele personale sau copii ale documentelor de identitate prin intermediul rețelelor online și să nu instaleze aplicații care oferă acces la distanță, la cererea unor persoane necunoscute.

viewscnt
Afla mai multe despre
poliția
team viewer