Roboții învață să ignore comenzile oamenilor

Roboții învață să ignore comenzile oamenilor
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 28 nov 2015

Cercetătorii de la universitatea MIT (Massachusetts Institute of Technology) lucrează la dezvoltarea unor roboți care au capacitatea de a refuza ordinele primite de la oameni și de a lua decizii independente, scrie Daily Mail.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast
Deși proiectul pare desprins din filmele SF și poate fi considerat de unele persoane chiar înspăimântător, o tehnologie care permite roboților să ia decizia cea mai bună, indiferent de ceea ce li se spune să facă, ar putea fi utilă inclusiv în cazul mașinilor fără șofer, potrivit cercetătorilor. Mai exact, robotul ar putea evita accidentele, chiar dacă acest lucru implică neascultarea comenzilor.

Autovehiculele cu pilotare automată întâmpină situații complexe atunci când sunt în trafic și capacitatea de a lua decizii rapide care să reducă riscurile, chiar și atunci când oamenii simt nevoia sa intervină, ar putea salva vieți.

Roboții ar urma să decidă dacă este sau nu cazul să facă ceea ce li se cere pe baza unui algoritm, similar cu modul de funcționare a creierului uman.

Astfel, cercetătorii lucrează la creare unei liste de întrebări pe care robotul ar urma să le momoreze și, în funcție de răspunsul la acestea, să decidă dacă este bine să urmeze un ordin sau nu.

Întrebările vor fi de tipul: "Știu să fac lucrul acesta?", "Se numără acest lucru printre atribuțiile mele?", "Încalc un principu dacă fac acest lucru?".

În acest fel, roboții ar urma să devină morali, nu numai inteligenți, știind că este normal să nu ucizi și să eviți distrugerea lucrurilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
robot
mit
refuz
masina fara sofer
roboti inteligenti