VIDEO Căștile audio pot fi transformate în mijloace de spionare a utilizatorilor

VIDEO Căștile audio pot fi transformate în mijloace de spionare a utilizatorilor
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 24 nov 2016

Un grup de cercetători a realizat o demonstrație prin care arată că este relativ simplu ca o banală pereche de căști audio să devină un puternic instrument de spionaj.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Cercetătorii de la Universitatea Ben Gurion din Israel au realizat un mic program care transformă căștile audio dintr-un mediu de redare obișnuit într-unul de înregistrare. În acest fel, orice cască ar putea fi folosită pentru spionarea utilizatorului.

Totul a fost posibil datorită modului similar de funcționare a microfoanelor și a difuzoarelor, dar și profitând de o vulnerabilitate software a unuia dintre cei mai mari producători de chip-uri audio, chinezii de la Realtek.

Odată ce au depistat vulnerabilitatea din software-ul producătorului, cercetătorii nu au mai avut de făcut decât să profite de faptul că atât difuzoarele, cât și microfoanele funcționează prin transmiterea către calculator a unor semnale obținute prin vibrația unei diafragme. Practic, același comportament este folosit atât pentru redare, cât și pentru înregistrare.

Facebook dezvoltă un instrument de cenzură pentru a reintra pe piața chineză după o interdicție de șapte ani CITEȘTE ȘI Facebook dezvoltă un instrument de cenzură pentru a reintra pe piața chineză după o interdicție de șapte ani

Demonstrația servește să ne arate că banalele căști pe care le considerăm atât de inofensive pot fi folosite pentru ”a asculta” convorbirile care sunt realizate cu ajutorul lor sau chiar discuțiile ambientale.

Chip-urile audio Realtek sunt extrem de răspândite, datorită costurilor mici de producție. Acestea se găsesc în milioane și milioane de laptopuri și PC-uri din toată lumea.

De altfel, producătorul chinez nu este prins în offside pentru prima oară. Acesta, alături de JMicron, a fost victimă și în 2011, când i-a fost furat certificatul digital în celebrul caz al celui mai complex virus dezvoltat vreodată, Stuxnet. Stuxnet a fost folosit, se presupune de Statele Unite în colaborare cu Israel, pentru sabotarea programului nuclear Iranian.

viewscnt
Afla mai multe despre
securitate
realtek
casti