CNA: Televiziunile vor trebui să atenționeze publicul pentru unele filme

CNA: Televiziunile vor trebui să atenționeze publicul pentru unele filme
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 feb 2022

Televiziunile vor trebui să informeze publicul în cazul prezentării unor producții cinematografice românești realizate înainte de anul 1989, se arată într-o recomandare aprobată marți de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Propunerea aparține lui Răsvan Popescu, fost președinte al CNA, și a fost discutată marți de membrii Consiliului, după ce, luna trecută, Secretariatul General al Guvernului - Departamentul pentru Relația cu Parlamentul a cerut un aviz referitor la o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii audiovizualului, scrie Agerpres.

HBO Max anunță când se lansează în România CITEȘTE ȘI HBO Max anunță când se lansează în România

"Noi am avut pe masă un proiect al USR care își propunea să facă puțină lumină în domeniul filmelor făcute înainte de '89, marcând cu un 'C', de la 'cenzură', pe ecran filmele respective. Am considerat formula fiind ușor excesivă și am dat un aviz cu observații și, mai departe, ne-am propus să venim și noi cu o soluție, după puterile noastre, ca să zic așa. Am propus atunci o recomandare care să avertizeze publicul în legătură cu aceste producții și să încerce, într-un fel, să le pună în contextul epocii", a explicat Popescu.

El a precizat că recomandarea este destinată "în special tinerilor de azi".

"Ei nu știu - nu au de unde - cum e să trăiești într-o țară fără libertate de exprimare, în care cenzura și propaganda falsificau realitatea, astfel încât deposedarea țăranilor de pământ, de exemplu, prin colectivizare era un fapt pozitiv; la fel, naționalizarea fabricilor, iar rezistența din munți era privită ca un act de trădare națională. Au fost doar câteva exemple care se regăsesc în cinematografia epocii", a arătat Răsvan Popescu.

În cadrul dezbaterilor asupra formei recomandării, Valentin Jucan, membru al CNA, a pledat pentru menținerea în document a precizării "film realizat în perioada comunistă în care funcționa cenzura și propaganda de stat", eliminându-se cea de-a doua formulare - "film realizat în perioada comunistă în care difuzarea era condiționată de o viză a cenzurii".

Ulterior, acesta a renunțat la propunere.

"Tind, totuși, să merg pe varianta propusă de Răsvan Popescu, să dăm posibilitatea radiodifuzorilor să aleagă. Dar haideți să nu mai fugim cu atâta pudibonderie de cuvântul propagandă, fiindcă exact acesta este elementul reclamat în filmele care sunt, cu ghilimelele de rigoare, 'reclamate'. Exact actul de propagandă de stat și, prin ea, de mistificare a istoriei, de mistificare a modului în care România s-a raportat la țările vecine, mistificare a rolului statului, a instituțiilor lor, a familiei, a credinței ș.a.m.d. (...) Deci, haideți să nu ne purtăm cu mănuși în legătură cu o epocă care nu s-a purtat cu mănuși", a spus Jucan.

Membrii Consiliului au agreat ca ambele formulări să rămână în textul recomandării, alegerea uneia sau a alteia rămânând la latitudinea televiziunilor.

"În varianta mea, eu zic că e o paletă mai largă, care poate încăpea sub această recomandare. Într-adevăr, sunt oameni care au făcut tot posibilul să treacă pe lângă cenzură și care, la rândul lor, cred că îi disprețuiau pe propagandiști. Erau un fel de corp, să spun așa, nu neapărat dorit, mai degrabă tolerat în rândul realizatorilor de film la vremea respectivă", a arătat Răsvan Popescu.

Potrivit recomandării CNA, în cazul prezentării unor producții cinematografice românești realizate înainte de '89, televiziunile au de ales fie difuzarea unor emisiuni în care pot fi puse în discuție aceste pelicule prin participarea unor invitați care să cunoască contextul istoric și cultural al realizării acestora, fie informarea publicului prin afișarea statică și lizibilă a uneia dintre mențiunile: "film realizat în perioada comunistă, în care difuzarea era condiționată de o viză a cenzurii" sau "film realizat în perioada comunistă, în care funcționau cenzura și propaganda de stat".

Analiza și critica de specialitate în cazul acelor producții cinematografice românești se pot realiza înainte sau după difuzarea lor, în cadrul serviciilor de programe, iar alegerea formulei potrivite rămâne la latitudinea postului, în funcție de fiecare film în parte, se mai precizează în recomandarea CNA.

viewscnt
Afla mai multe despre
cna
filme
1989