O publicație de opoziție din Rusia a fost declarată "agent străin"

O publicație de opoziție din Rusia a fost declarată "agent străin"
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 iul 2021

Site-ul de informație rus The Insider, care colaborează în special cu grupul de investigație Bellingcat aflat la originea mai multor dezvăluiri despre serviciile secrete ruse, a fost declarat "agent străin", statut care ar putea să-i afecteze funcționarea, conform AFP.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit Ministerului Justiției, The Insider a fost adăugat la lista de "agenți străini" pentru că organizația este înregistrată în Letonia, scrie News.ro.

Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie CITEȘTE ȘI Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie

În aprilie și mai, două mass-media reputate - Meduza și Vtimes - au fost deja declarate agenți străini. Acest lucru le-a afectat contractele de publicitate, ceea ce a dus la închiderea Vtimes.

Mai mulți jurnaliști de la publicația Proekt, declarată săptămâna trecută "indezirabilă" și de facto interzisă de autorități, au fost de asemenea adăugați vineri la lista de agenți străini publicată pe site de Ministerul Justiției.        

The Insider a fost fondat în 2013 de Roman Dobrokhotov, un militant politic în vârstă de 37 de ani care a condus în special în tinerețe mișcarea "Noi".

Claim Expert Services SRL under new management since 1. July 2021 CITEȘTE ȘI Claim Expert Services SRL under new management since 1. July 2021

Site-ul a publicat mai multe anchete realizate în colaborare cu site-ul de investigație Bellingcat, despre otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal în 2018, asasinarea la Berlin a unui gerogian de origine cecen în 2019 sau a lui Alexei Navalnîi în august 2020, acuzând de fiecare dată autoritățile ruse.

"Redacția va continua să lucreze în formatul ei actual și își va menține politica editorială", a indicat The Insider într-un comunciat.

The Insider "va funcționa așa cum funcționa", a asigurat Roman Dobrokhotov, explicând că site-ul are sediul în Letonia, nu are birou în Rusia și că "toate aceste legi nebunești nu se aplică pentru The Insider".

În Rusia, organizațiile sau persoanele considerate "agenți străini" trebuie, conform unei legi din 2012, să se înregistreze, să efectueze proceduri administrative obositoare și să indice clar acest statut în publicațiile lor.

Rusia este acuzată de la sosirea la putere în 2000 a lui Vladimir Putin că suprimă orice formă de libertate de exprimare la televiziune, dar mass-media online au putut funcționa mult timp relativ libere.           

Pe măsură ce audiența lor a crescut, în special în rândul tinerelor generații, au fost vizate la rândul lor și "hărțuite" de la începutul anului, perioadă ce coincide cu reîntoarcerea în Rusia a opozantului Alexei Navalnîi, care se află de atunci în închisoare.     

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
the insider