Peste 88% dintre medicii de familie au semnat actele adiționale de prelungire a contractelor încheiate cu casele de sănătate

Peste 88% dintre medicii de familie au semnat actele adiționale de prelungire a contractelor încheiate cu casele de sănătate
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 ian 2018

Peste 88% dintre medicii de familie au semnat actele adiționale de prelungire a contractelor încheiate cu casele de asigurări de sănătate și a fost începută procedura de semnare a contractelor cu durată determinată, spun reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Purtătorul de cuvânt al CNAS, Augustus Costache, a declarat, vineri, pentru News.ro, că 88,4 % dintre medicii de familie au semnat actele adiționale de prelungire a contractelor încheiate cu casele de asigurări de sănătate până joi, când s-a încheiat acest proces.

El a precizat că de vineri a început semnarea contractelor cu durată determinată între medicii de familie și casele de asiguări de sănătate.

Aproximativ 15.700 de medici și tot atâția experți în cercetare au plecat din România. Nu în primul rând din cauza salariului, ci a corupției, lipsei oportunităților de a se dezvolta profesional, promovării altora fără merite CITEȘTE ȘI Aproximativ 15.700 de medici și tot atâția experți în cercetare au plecat din România. Nu în primul rând din cauza salariului, ci a corupției, lipsei oportunităților de a se dezvolta profesional, promovării altora fără merite

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au susținut că decizia CNAS de a nu mai continua semnarea actelor adiționale arată o iresponsabilitate uriașă față de starea sănătate a populației și o neîndeplinire a obligațiilor legale.

"În condițiile în care casele județene de asigurări de sănătate nu au notificat furnizorii de servicii medicale privind intenția de a nu mai prelungi perioada de semnare a actelor adiționale de prelungire pentru trimestrul I al anului 2018 a contractelor încheiate de furnizorii de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate, considerăm că se încalcă grav legea și arată dispreț față de aproximativ 4,5 milioane de români care au rămas fără medici de familie prin decizia iresponsabilă a CNAS! Acest fapt este cu atât mai grav cu cât această populație se regăsește în anumite județe în care oferta de alți furnizori de servicii medicale în asistența medicală primară este foarte redusă! Constatăm, de asemenea, că această măsură este propusă doar pentru segmentul de asistență medicală primară care a avut responsabilitatea socială să atragă atenția asupra abuzurilor realizate de CNAS și să protesteze public. În spiritul transparenței, solicităm organelor în drept să evalueze care este gradul de semnare a actelor adiționale în acest moment cu celelalte segmente de asistență medicală deoarece atragem atenția public că procentul de neîndeplinire a procedurilor de semnare a actelor adiționale este cu mult mai mic decât la furnizorii de servicii de medicină de familie! Acest fapt a fost valabil și în asistența medicală primară în anii anteriori, când semnarea actelor adiționale se putea efectua tardiv, fără a atrage constatarea încheierii contractelor!", arată cele două organizații ale medicilor de familie.

Reprezentanții medicilor de familie mai spun că CNAS încalcă drepturile pacienților de a apela la serviciile medicale ale medicului pe care și l-au ales "ignorând cu bună știință faptul că relația medic-pacient are un caracter care depășește cadrul administrativ coercitiv pe care CNAS înțelege să îl aplice" și cer demisia ministrului Sănătății, a președinteluei CNAS și ai directorilor juridici ai MS și CNAS.

De asemenea, ei i-au transmis președintelui Klaus Iohannis o scrisoare deschisă în care-i cer sprijinul.

viewscnt
Afla mai multe despre
medici
familie