Acuzații legate de Acropola din Atena

Acuzații legate de Acropola din Atena
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 iun 2021

Guvernul Greciei se confruntă cu critici legate de proiectul de restaurare a sitului arheologic pe care este amplasat Parthenonul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro: Energy Road - Energie la tine acasă. Parteneri: FPPG
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Proiectul de renovare a Acropolei, celebra stâncă sacră a Atenei, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, s-a confruntat cu numeroase critici, guvernul grec fiind acuzat că a deteriorat acest patrimoniu neprețuit, informează AFP, preluată de Agerpres.

Obiectul principal al acestor nemulțumiri: o nouă pasarelă de beton inaugurată în decembrie, în cadrul unei renovări mai ample, prezentată drept necesară pentru a primi milioane de vizitatori în fiecare an, inclusiv persoane cu mobilitate redusă.

Grupul francez P3G, care se transformă într-un producător de mobilă gigant, pregătește un ansamblu cu peste 1.000 apartamente în locul fabricii sale de mobilă din București, după ce a vândut o parte din teren către Lidl CITEȘTE ȘI Grupul francez P3G, care se transformă într-un producător de mobilă gigant, pregătește un ansamblu cu peste 1.000 apartamente în locul fabricii sale de mobilă din București, după ce a vândut o parte din teren către Lidl

Renumitul arhitect Tasos Tanoulas, fost membru al echipei de restaurare a Acropolei, a calificat această nouă rampă drept "sufocantă" pentru monumentul din secolul al V-lea î.Hr., în timp ce liderul opoziției, Alexis Tsipras, a vorbit despre "rele tratamente" suferite de cel mai faimos sit arheologic al Greciei. Contestatarii lucrărilor de renovare, finalizate în urmă cu puțin peste un an, susțin că acestea au fost realizate fără luarea de precauții necesare pentru protejarea emblematicului monument.

În replică, guvernul a răspuns că au fost luate toate măsurile de precauție necesare și că aceste critici sunt alimentate de opoziție. Peste 3,5 milioane de persoane au vizitat Acropola în 2019, înainte de pandemia de coronavirus. Ministerul Culturii a anunțat săptămâna aceasta noi dispozitive pe Acropolă pentru vizitatorii cu dizabilități, în urma discuțiilor cu principalele asociații ale persoanelor cu dizabilități.

Fostul fotbalist Ilie Dumitrescu pregătește un aparthotel peste drum de mall-ul Băneasa, cu aproape 1 milion de euro CITEȘTE ȘI Fostul fotbalist Ilie Dumitrescu pregătește un aparthotel peste drum de mall-ul Băneasa, cu aproape 1 milion de euro

Panouri în braille vor fi instalate pentru vizitatorii cu deficiențe de vedere, alături de balustrade și de indicatoare de avertizare pentru pante, pentru cei cu mobilitate redusă. Renovarea Acropolei, care a costat circa 1,5 miliarde de euro și include iluminarea nocturnă a monumentului și instalarea unui lift pentru persoanele cu dizabilități, a fost finanțată de Fundația privată Onassis.

Lucrările au fost realizate de "experți de renume mondial", cu o experiență de patru decenii, a subliniat ministrul Culturii, Lina Mendoni. În calitate de semnatară a Convenției Patrimoniului Mondial UNESCO, Grecia trebuie să prevină organizația "înainte de a lua orice decizie care ar fi dificil de inversat" cu privire la Acropolă, însă potrivit ministrului Culturii, nu există nicio obligație de a informa UNESCO cu privire la aceste schimbări "minore" și "complet reversibile".

viewscnt
Afla mai multe despre
atena
grecia
unesco