Piața imobiliară a pierdut teren în 2023, dar 2024 promite o revenire puternică

Piața imobiliară a pierdut teren în 2023, dar 2024 promite o revenire puternică
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 mar 2024

Piața imobiliară rezidențială din România a înregistrat fluctuații ale prețurilor și volumelor tranzacționate în 2023, influențate de diverși factori economici, estimând însă că va recupera semnificativ în anul 2024.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Piața rezidențială a debutat prudent anul trecut, cu volume tranzacționale în scădere cu 20% și până la 40% față de anul precedent. Factorii care au contribuit la această descreștere au inclus presiunile inflaționiste, modificările în preferințele de investiții și costurile ridicate de finanțare ipotecară.

EXCLUSIV FOTO Vasile Armenean, fondatorul Betty Ice, s-a asociat cu co-proprietarul Daw Bența și intră pe piața rezidențială premium prin relansarea unui mega-proiect gândit de Dinu Patriciu și Erste CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Vasile Armenean, fondatorul Betty Ice, s-a asociat cu co-proprietarul Daw Bența și intră pe piața rezidențială premium prin relansarea unui mega-proiect gândit de Dinu Patriciu și Erste

Pe măsură ce anul a avansat, piața a început să dea semne de revenire, impulsionată de îmbunătățirea creșterii veniturilor, condițiile favorabile de creditare și modificările legislative privind TVA-ul care au stimulat cererea pe termen scurt.

Astfel, până la finalul anului, activitatea tranzacțională a înregistrat doar o scădere modestă, de 5%-15%, față de anul precedent.

"În ciuda unui început timid, piața rezidențială a demonstrat reziliență solidă pe tot parcursul anului 2023. A doua jumătate a anului a marcat o creștere semnificativă a tranzacțiilor, susținută printre altele de factori precum încrederea crescută a cumpărătorilor și opțiunile de finanțare atractive. Un alt factor provocator a fost determinat și de faptul să imobiliare au pierdut teren în 2023 în fața altor tipuri de investiții, precum depozite bancare sau titluri de stat, dar 2024 promite o revenire considerabilă și din acest punct de vedere", spune Andrei Ștefan, Partener, STC Partners. 

INFOGRAFICE Chiriile au scăzut. Schimbare de interes în rândul românilor către achiziții CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Chiriile au scăzut. Schimbare de interes în rândul românilor către achiziții

În ceea ce privește perspectiva anului 2024, raportul prevede o viziune mai optimistă pentru piața rezidențială, susținută de condițiile macroeconomice favorabile și nivelurile crescute ale cererii, în special așteptate în cea de-a doua parte a anului. Principalii factori care contribuie la acest sentiment pozitiv includ scăderea ratei inflației, anticiparea unei scăderi a ratei dobânzii băncii centrale, continuarea disponibilității opțiunilor atractive de finanțare ipotecară și redistribuirea economiilor disponibile către tranzacțiile imobiliare.

În plus, chiar dacă oferta nouă ar putea să înregistreze contracții ușoare, se prevede că piața va cunoaște o activitate tranzacțională mai intensă, datorită și prezenței unor proprietăți rămase de vânzare în anumite sub-piețe, apropiindu-se de nivelurile record din perioada 2021-2022, în timp ce creșterile de prețuri sunt așteptate să ajungă la nivelul creșterii câștigurilor și să depășească inflația.

viewscnt
Afla mai multe despre
piața imobiliară
stc partners