Primăria Capitalei, acționată în instanță pentru recuperarea zonei retrocedate din Parcul IOR

Primăria Capitalei, acționată în instanță pentru recuperarea zonei retrocedate din Parcul IOR
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 mai 2024

Asociația Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan acționează în instanță Primăria Capitalei pentru recuperarea zonei retrocedate din Parcul IOR.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

"Asociația Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan a dat în judecată Primăria Capitalei pentru a recupera 12 hectare de pădure urbană din Parcul IOR retrocedate în mod abuziv în mai 2005, în timpul mandatului lui Adriean Videanu. În documentația depusă la Tribunalul Municipiului București, Asociația GIC IOR-Titan solicită instanței să constate nulitatea absolută a dispozițiilor emise de Primăria Municipiului București prin care terenul a fost retrocedat Mariei Cocoru, deoarece terenul se afla în proprietate publică și nu în proprietatea privată a Primăriei. Maria Cocoru a fost acționată la rândul ei în judecată prin același demers", se precizează într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.

Conform comunicatului, acțiunea juridică reprezintă o nouă etapă a "luptei" duse de locuitorii Cartierului Titan și din împrejurimi pentru recuperarea acestei zone a Parcului IOR, care în ultimii doi ani "a fost afectată grav prin tăieri ilegale de arbori și numeroase" incendii de vegetație. Mii de locuitori ai zonei au protestat în repetate rânduri și sub diverse forme împotriva distrugerilor, cerând anularea deciziei de retrocedare.

"Acțiunea invocă prevederile art. 50 din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, precum și prevederile art. 192 - 194 din Codul de procedură civilă. Concret, GIC IOR-Titan argumentează că, după 1968, în toată zona - inclusiv pe parcelele retrocedate - a fost amenajat parc, deci terenul avea statut de proprietate publică. Astfel, dispozițiile de retrocedare din 18.05.2005 nu au respectat condițiile legale în vigoare, terenul neaflându-se în proprietatea privată a Municipiului București", se mai explică în comunicat.

Grupul de inițiativă civică informează că s-a constituit ca asociație neguvernamentală non-profit pentru a reprezenta în instanță comunitatea locală, pentru a monitoriza în continuare și a sesiza autoritățile cu privire la distrugerea spațiilor verzi și a naturii urbane.

"Asociația Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan este o expresie a comunității, a miilor de oameni care prețuiesc și au multe amintiri neprețuite din parcul nostru drag. În ultimii aproape 60 de ani, multe generații de copii, tineri, părinți și bunici s-au bucurat de aleile parcului, de răcoarea lacului și de zonele de verdeață, inclusiv din cele aproape 12 hectare din zona adiacentă stației de metrou Titan, zonă verde care a fost distrusă sistematic în ultimii ani, după retrocedarea abuzivă din 2005. Demersurile noastre au fost și rămân cu caracter civic, participativ, nepartinic și non-profit, în beneficiul Parcului IOR, pentru protecția proprietății publice și a mediului, a naturii din orașul în care trăim", a declarat președintele asociației, Cristian Șoimaru.

Conform organizației, acțiunile civice pentru reîntregirea Parcului IOR au început din 2013, când mii de localnici au semnat o petiție prin care solicitau autorităților identificarea metodelor legale și morale prin care zona retrocedată să fie reintrodusă în parc. Totodată, cetățenii au participat la ședințele Consiliului local, cerând acțiuni concrete în acest sens.

"În februarie 2023, după ce noii proprietari au îngrădit zona și au început să otrăvească arborii, a luat naștere un nou nucleu civic - GIC IOR-Titan - care a mobilizat peste 1.500 de locuitori ai cartierului la cel mai mare protest din România pentru salvarea unui parc. Cu ajutorul Greenpeace România, grupul a inițiat o petiție online care a fost semnată de peste 21.000 de concetățeni. Voluntarii grupurilor de acțiune civică au trimis sesizări la toate instituțiile de protecție a mediului, de apărare a legii și a ordinii publice, au organizat activități recreative, culturale, artistice și sportive în mai multe zone ale Parcului IOR pentru a sublinia utilitatea și nevoia protecției integrale a parcului", au transmis reprezentanții asociației. 

viewscnt
Afla mai multe despre
primăria capitalei
parcul ior