Rezolvarea cererilor de retrocedare a terenurilor naționalizate este amânată, banii pe imobile vor fi dați în cinci ani

Rezolvarea cererilor de retrocedare a terenurilor naționalizate este amânată, banii pe imobile vor fi dați în cinci ani
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 14 oct 2015

Termenul până la care comisiile locale trebuie să rezolve toate cererile de retrocedare a terenurilor confiscate de comuniști va fi amânat cu un an, până în 2017, iar punctele pe care foștii proprietari le vor primi în schimbul terenurilor și caselor naționalizate vor fi preschimbate în bani în cinci ani, nu în șapte ani, cum a fost decis inițial.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În același timp, la cererea bisericilor, și imobilele care au fost cedate comuniștilor prin acte de donație vor fi incluse în categoria celor confiscate abuziv, cu drept de restituire în natură sau prin plata unor sume de bani.

Modificările au fost introduse de senatori, fiind nevoie de acordul Camerei Deputaților pentru a fi aplicate.

În urmă cu doi ani, Guvernul a decis, prin lege care trebuie aprobată și de Parlament, că membrii comisiilor locale și județene de fond funciar sau, după caz, ai comisiei de fond funciar a municipiului București sunt obligați ca până la 1 ianuarie 2016 să soluționeze toate cererile de restituire, să efectueze punerile în posesie și să elibereze titlurile de proprietate.

Cu argumentul că perioada de inventariere a terenurilor a fost prelungită, acest termen va fi împins cu un an, până în ianuarie 2017, tot de atunci putând fi transformate și punctele în bani.

În același timp, dacă Guvernul a decis că foștii proprietari vor primi bani eșalonat pe parcursul a șapte ani, cu o tranșă anuală de cel mult 14% și cu o ultimă tranșă de 16% din numărul punctelor acordate, acum va fi decis că tranșa anuală de bani poate reprezenta 20% din numărul punctelor, ceea ce presupune o perioadă de cinci ani pentru achitarea întregii sume.

Valoarea unei tranșe de bani nu va putea fi mai mică de 5.000 de lei, cu condiția ca suma să nu depășească totalul despăgubirii.

O altă modificare importantă este că și imobilele trecute prin acte de donație în proprietatea regimului comunist vor fi considerate ca fiind preluate abuziv și, deci, cu drept de retrocedare sau despăgubire a foștilor proprietari. Argumentul este că donațiile efectuate în acea perioadă de cultele religioase au fost, în cele mai multe cazuri, forțate.

În urmă cu doi ani, Guvernul și-a angajat răspunderea în Parlament pentru proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naționalizate, care stabilește că foștii proprietari ai caselor naționalizate care nu pot fi despăgubiți în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziționa prin licitație alte imobile sau pe care le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
imobile
retrocedari
termen