VGP, al miliardarului belgian Jan Van Geet, împrumută 150 milioane euro pentru instalarea de panouri solare pe acoperișurile centrelor logistice, inclusiv în România

VGP, al miliardarului belgian Jan Van Geet, împrumută 150 milioane euro pentru instalarea de panouri solare pe acoperișurile centrelor logistice, inclusiv în România
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 21 dec 2023

Dezvoltatorul imobiliar belgian VGP, prezent cu o rețea de cinci parcuri industriale pe piața românească, împrumută 150 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI), fonduri ce vor fi folosite pentru instalarea de panouri solare pe acoperișurile centrelor logistice din UE, inclusiv în România, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Împrumutul-cadru, cu o durată de zece ani, a fost semnat de BEI cu VGP Renewable Energy, subsidiară deținută în întregime de VGP.

Dezvoltatorul imobiliar pune în aplicare o inițiativă ambițioasă de extindere a producției de energie regenerabilă în cadrul portofoliului său imobiliar în 14 țări din UE, inițiativă axată pe instalarea de sisteme solare fotovoltaice pe acoperiș.

EXCLUSIV Adrian Polec a atras Meta Estate Trust ca partener financiar în proiectul său rezidențial premium pe care îl dezvoltă lângă Palatul Parlamentului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Adrian Polec a atras Meta Estate Trust ca partener financiar în proiectul său rezidențial premium pe care îl dezvoltă lângă Palatul Parlamentului

Instalațiile fotovoltaice ce vor fi instalate în cadrul programului vor genera până la 190 GWh de energie electrică regenerabilă pe an, suficient pentru a acoperi consumul a 110.000 de europeni.

Costurile cu instalarea de sisteme solare fotovoltaice pe acoperișurile centrelor logistice din România sunt estimate la 13,5 milioane de euro.

O parte semnificativă a energiei electrice va fi utilizată la fața locului, îmbunătățind astfel viabilitatea proiectului. Instalarea este planificată pe acoperișuri existente, ceea ce înseamnă că proiectul nu va necesita terenuri suplimentare. În plus, acesta va crește valoarea clădirilor prin noua utilizare comercială.

În decembrie 2021, VGP a anunțat că își va alimenta toate birourile din Europa cu energie electrică provenită exclusiv din surse regenerabile.

FOTO Investiție de 1,5 milioane euro în platforma Independența Sibiu, vechi hale de producție vor fi transformate în hub CITEȘTE ȘI FOTO Investiție de 1,5 milioane euro în platforma Independența Sibiu, vechi hale de producție vor fi transformate în hub

Compania a încheiat, în acest sens, un acord cu furnizorul independent de energie Scholt Energy și cu traderul de energie ACT Commodities, ambele cu sediul în Olanda, în vederea achiziționării de energie electrică 100% regenerabilă pentru toate sediile sale europene de birouri.

VGP este prezentă în România cu o rețea de cinci parcuri industriale, în Timișoara, Sibiu, Brașov, Arad și București, aflate în diferite stadii de dezvoltare.

Dezvoltatorul imobiliar a cumpărat, în 2020, terenuri în România cu o suprafață totală de 513.000 metri pătrați pentru proiecte viitoare.

Toamna trecută, cum a relatat atunci Profit.ro în premieră, VGP a achiziționat terenuri cu o suprafață totală de circa 24 de hectare, de la ieșirea din București pe Autostrada Soarelui, una dintre cele mai mari tranzacții cu teren ale anului.

EXCLUSIV FOTO Reputatul manager Eliaz Poleg, implicat în gestionarea mai multor giganți internaționali din industria textilă, planifică primul său proiect rezidențial din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Reputatul manager Eliaz Poleg, implicat în gestionarea mai multor giganți internaționali din industria textilă, planifică primul său proiect rezidențial din România

VGP a fost înființată în 1998 de antreprenorul belgian Jan Van Geet ca o afacere de familie în Cehia, sediul companiei fiind relocat ulterior în Belgia.

Jan Van Geet, care este și principalul acționar al companiei, cu o participație de aproximativ 34%, este creditat de Forbes cu o avere de 1,7 miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
vgp
imprumut bei
banca europeana investitii
panouri solare acoperis
centre logistice vgp
parcuri industriale vgp romania