Acord UE-China asupra denumirilor protejate ale alimentelor exportate

Acord UE-China asupra denumirilor protejate ale alimentelor exportate
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 sep 2020

Uniunea Europeană (UE) a semnat luni cu China un acord în vederea protejării exporturilor reciproce de alimente și băuturi - precum brânza feta sau pasta de fasole pixian - înaintea unor negocieri dificile cu privire la comerț, modificările climatice și drepturile omului, în cadrul unui summit online, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Cele două părți se angajează să respecte numele a 100 de indicații geografice (IG) europene și 100 de echivalente de origine chineză. Astfel, de exemplu, China nu va mai autoriza să se folosească denumirea ”șampanie” decât pentru vinul spumant din regiunea cu același nume, scrie News.ro.

Various Brands inaugurează un nou magazin CITEȘTE ȘI Various Brands inaugurează un nou magazin

În 2019, China a fost a treia destinație a exporturilor de produse agricole și alimentare din UE, în valoare totală de 14,5 miliarde de euro.

Noul acord este un adevărat tur de forță pentru Europa, întrucât producători din Statele Unite, Australia sau Noua Zeelandă nu vor mai fi autorizați să folosească denumiri protejate în exporturile lor către China, în pofida faptului că există o perioadă de tranziție în cazul anumitor brânzeturi.

Președintele chinez Xi Jinping, cancelarul german Anegla Merkel și președinta Comsieii Europene (CE) Ursula von der Leyen discutau luni, de la ora 12.00 GMT (15.00, ora României) despre cele mai spinoase subiecte, în cadrul acestui summit care a fost programat inițial în orașul german Leipzig.

”Este momentul să trecem la fapte pentru a remedia dezechilibre și a exercita un leadership mondial”, a îndemnat pe Twitter, înaintea reuniunii, președintele Consiliului European Charles Michel.

Relațiile UE cu China s-au tensionat din cauza noii legi a securității impuse de Beijing Hong Kongului, larg criticată de către membrii comunității internaționale, care o consideră o atingere adusă drepturilor fundamentale.

Uniunea Europeană încearcă să obțină de la China - cel maimare poluator din lume - un angajament mai puternic în lupta împotriva modificărilor climatice.

Cele două puteri întâmpină dificultăți în semnarea - până la sfârșitul anului - a unui acord cu privire la investiții, menit să le ofere întreprinderilor europene un acces mai larg pe piața chineză și să evite o înăsprire a barierelor comerciale.

viewscnt
Afla mai multe despre
export
china
alimente