Apetitul în creștere al românilor pentru restaurante și cafenele va duce piața spre 5 miliarde de euro

Apetitul în creștere al românilor pentru restaurante și cafenele va duce piața spre 5 miliarde de euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 nov 2019

Sectorul de restaurante și cafenele (Food & Beverage) din România a evoluat constant în ultimii ani, atât datorită creșterii salariilor și a puterii de cumpărare, cât și a numărului mai mare de străini care vizitează România pentru afaceri sau turism.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Cushman & Wakefield Echinox a analizat evoluția și tendințele pieței de profil în raportul „Food and Beverage: Romania Market Report”, împărțind industria în șase segmente distincte: fast-food, cafenele, patiserii, resto-club-uri, fast casual și fine dining.

Oamenii de știință au creat un robot care-și modifică dimensiunea CITEȘTE ȘI Oamenii de știință au creat un robot care-și modifică dimensiunea

Raportul analizează 73 de operatori ce dețin aproximativ 700 de unități la nivel național și au înregistrat o cifră de afaceri de 650 milioane euro în 2018, având o cotă de piață de circa 20% din piața de F&B din România, conform datelor Ministerului de Finanțe.

„Toate cele 6 categorii analizate au înregistrat evoluții pozitive în perioada 2014-2018, creșterile medii anuale variind între 15,2% în cazul operatorilor de fine dining și 32,7% în cazul cafenelelor, fapt ce demonstrează trendul eminamente crescător al pieței de F&B la nivel național. Ne așteptăm ca acest segment să își continue dezvoltarea în următorii ani, o creștere medie anuală de 10% ducând veniturile din industria de F&B dincolo de pragul de 5 miliarde euro până în 2022-2023", a declarat Vlad Săftoiu, Research Analyst, Cushman & Wakefield Echinox.

Chiriile pentru unități Food & Beverage (100 mp) în principalele zone comerciale din București variază între 35-45 €/mp/lună în zona Floreasca Dorobanti și ajung la 70-80 €/mp/lună în cele mai performante centre comerciale, precum Băneasa Shopping City, Promenada Mall și AFI Palace Cotroceni.

Cererea este în creștere atât în București, cât și în marile orașe regionale, dezvoltarea având loc atât în centre comerciale, cât și în locații stradale.

Coaliția lui Merkel evită o criză majoră printr-un acord pe tema unei pensii minime CITEȘTE ȘI Coaliția lui Merkel evită o criză majoră printr-un acord pe tema unei pensii minime

Clădirile de birouri din București și marile orașe regionale, precum și proiectele de tip Food Hall sunt două zone țintă vizate de operatorii de F&B în perioada următoare. Hub-uri de restaurante ce pot fi asociate conceptului de Food Hall se dezvoltă în București, primele proiecte fiind livrate în 2019. Cel mai relevant proiect de acest gen este Agora Floreasca, un proiect ce constă în recondiționarea fostei piețe Floreasca, în cadrul căruia au fost amenajate șase spații noi pentru operatorii de F&B.

Un alt factor determinant în dezvoltarea industriei îl reprezintă și platformele de comenzi online, care se vor extinde puternic în aproape toate județele. Progresul tehnologic și lipsa de timp a tinerilor angajați au stimulat semnificativ dezvoltarea segmentului de food delivery. Operatori precum Uber Eats, Foodpanda sau Glovo au o prezență puternică în București și în marile orașe regionale.

viewscnt
Afla mai multe despre
restaurante
cafenele