Comisia Europeană ar putea începe o anchetă privind facilitățile fiscale acordate McDonald’s în Luxemburg

Comisia Europeană ar putea începe o anchetă privind facilitățile fiscale acordate McDonald’s în Luxemburg

Foto: Laszlo Raduly/Profit

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 2 dec 2015

Comisia Europeană ar putea anunța joi începerea unei investigații aprofundate împotriva McDonald’s referitoare la acordurile fiscale încheiate cu guvernul din Luxemburg, relatează Wall Street Journal, citând surse familiare cu situația. Operatorul celui mai mare lanț de restaurante fast-food la nivel mondial va deveni astfel cea de a cincea mare companie americană vizată de anchetele Uniunii Europene privind ajutoarele de stat acordate ilegal, după Amazon, Apple, Fiat și Starbucks.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Oficialii Comisiei Europene au refuzat să comenteze.

Investigația împotriva McDonald's va fi lansată ca urmare a acuzațiilor aduse în luna februarie de organizații sindicale din Europa și SUA, potrivit cărora McDonald's a evitat să plătească taxe de aproximativ 1 miliard de euro în perioada 2009-2013, prin transferarea unor venituri către divizia din Luxemburg, pentru care ar fi plătit un impozit pe profit mult mai mic decât cel încasat în mod normal de statul european, de 29%.

Reprezentanții companiei americane  au declarat în februarie că McDonald's respectă legile statelor unde își desfășoară activitățile.

Aceasta ar fi a cincea anchetă oficială pe care autoritățile din Bruxelles o lansează împotriva unei mari companii americane în ultimele 18 luni, după investigațiile privind avantaje fiscale selective care ar fi fost acordate Amazon și Fiat Crysler în Luxemburg, Apple în Irlanda și Starbucks în Olanda.

În octombrie, Comisia Europeană a decis că reducerile fiscale acordate companiilor Starbucks și Fiat Crysler Automobiles de guvernele din Olanda și Luxemburg constituie ajutor de stat ilegal și a cerut celor două state să recupereze între 20 și 30 milioane de euro în cazul fiecărei companii.

Anchete în cazul Apple și Amazon nu au fost finalizate încă.

viewscnt
Afla mai multe despre
mcdonald’s
ancheta
comisia european
ce
ue
luxemburg
facilitati fiscale