Comisia Europeană examinează o plângere vizând taxa impusă retailerilor străini de Ungaria

Comisia Europeană examinează o plângere vizând taxa impusă retailerilor străini de Ungaria
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 apr 2024

Comisia Europeană examinează o plângere vizând taxa impusă retailerilor străini de Ungaria, după ce Guvernul austriac și retailerul austriac Spar au ridicat obiecții față de politica autorităților de la Budapesta într-o serie de scrisori consultate de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Taxele impuse retailerilor din Ungaria au fost crescute, după ce Guvernul de la Budapesta a anunțat o taxă specială în 2020, iar acum nivelul taxei este de 4,5% din venituri, se precizează în scrisorile trimise de directorul general de la Spar Austria, Hans Reisch, către Comisia Europeană în zilele de 4, 11 și 20 martie, scrie Agerpres.

Grupul ALLSYS, implicat anterior în citirea contoarelor Electrica, mizează pe parcuri fotovoltaice: Am avut o istorie tumultoasă CITEȘTE ȘI Grupul ALLSYS, implicat anterior în citirea contoarelor Electrica, mizează pe parcuri fotovoltaice: Am avut o istorie tumultoasă

În aceste scrisori, adresate comisarilor europeni pentru Concurență, Margrethe Vestager, Industrie, Thierry Breton, și Economie, Paolo Gentiloni, Reisch susține că această taxă îi discriminează pe retailerii străini din Ungaria și în consecință contravine legislației europene.

„Retailerii străini, inclusiv SPAR Hungary, plătesc cel mai ridicat nivel al taxei speciale. În contrast, competitorii ungari care operează în sistem de franciză beneficiază în mod constant de taxe mai mici (0-1%)”, se arată în scrisorile trimise de Hans Reisch. Acesta a adăugat că taxa îi forțează pe retailerii străini să opereze cu pierderi pentru că marjele de profit în sectorul de retail sunt mai mici de 4,5%.

La rândul lor, miniștrii Economiei și Afacerilor Externe din Austria au trimis și ei o scrisoare președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în data de 31 ianuarie 2024, în care susțin că politicile Ungariei în domeniul taxelor au un impact disproporționat asupra capacităților retailerilor străini de a opera în mod profitabil în țar vecină. „Ungaria urmează o abordare care este contrară obiectivelor pieței intern, cu consecințe negative serioase asupra retailerilor de produse alimentare din alte state membre UE”, se arată în scrisoarea trimisă de miniștrii din Austria și consultată de Reuters.

Solicitat să comenteze cu privire la plângerea venită din Austria, Executivul comunitar a informat că „serviciile Comisiei au primit o plângere care vizează taxa impusă retailerilor din Ungaria și o vor analiza în mod adecvat”.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa
ungaria