EXCLUSIV LISTA alimentelor cu preț redus, extinsă cu noi produse. Limită de adaos la alimente importate și neprocesate UPDATE Confirmare oficială

EXCLUSIV LISTA alimentelor cu preț redus, extinsă cu noi produse. Limită de adaos la alimente importate și neprocesate UPDATE Confirmare oficială
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 20 oct 2023

Premierul Ciolacu și ministrul Agriculturii au discutat noua ordonanță de urgență prin care Guvernul va extinde lista de produse alimentare cu adaos comercial plafonat. Produsele noi, care sunt incluse în proiectul de ordonanță, analizat de Profit.ro, sunt orezul, cozonacul, bulionul de roșii, smântâna, margarina, drojdia și carnea tocată. Prin noua ordonanță, va fi limitat la 5% adaosul comercial pentru produsele alimentare importate, neprocesate și vândute în retail.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

UPDATE ora 14.02. Informația a fost confirmată oficial de Ministerul Agriculturii, care a prezentat lista (vezi mai jos)

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Profit.ro organizează pe 23 octombrie Profit E-commerce - Ediția a IV-a, cu sprijinul  Alpha Bank, Mastercard, Nordis Group, Asociației Române a Magazinelor Online (ARMO), eShopTen, UniCredit Bank.

Programul evenimentului poate fi văzut AICI

Profit News TV aduce împreună, în Maratonul Agriculturii, programat pentru 25 octombrie, jucători relevanți de pe piețele de profil din România, reprezentanți ai autorităților, fermieri, experți în domeniul tehnologiilor pentru agricultură, marii jucatori din retail și din industria de produse alimentare, producători agricoli locali și reprezentanți din veriga logistică a sectorului agro alimentar.

De ce este important: Cotele de adaos comercial practicate de procesatori și comercianți au fost stabilie de Guvern, începând cu 1 august, la maximum 20%, în timp ce cota de adaos comercial practicată pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor, poate fi de maximum 5% față de prețul de achiziție în cazul a 14 produse agricole și alimentare, conform ordonanței aprobate anterior de Guvern.

Prevederile au fost stabilite pentru 3 luni, iar acum Executivul va lua o nouă decizie cu privire la această măsură, pe care vrea să o extindă.

Excepțiile revin: Cumul al indemnizației pentru creșterea copilului și indemnizației de la companie - pentru membrii CA CITEȘTE ȘI Excepțiile revin: Cumul al indemnizației pentru creșterea copilului și indemnizației de la companie - pentru membrii CA

”Pentru produsele agricole și alimentare care intră pe teritoriul României și nu sunt introduse în procesul de procesare/abatorizare cota de adaos comercial este de maxim 5% față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte prevăzute de Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.826 din 22 decembrie 2003 pentru aprobarea Precizărilor privind unele măsuri referitoare la organizarea și conducerea contabilității de gestiune. Produsele agricole și alimentare care fac obiectul acestei măsuri sunt: ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui, carne de vită, pentru cantități de produs ambalat mai mari de 5 kg, respectiv 5 l”, prevede proiectul de ordonanță.

Schimbări majore pregătite pe piața de taximetrie: Taximetriștilor li se va permite dublarea tarifului de pornire. Vechimea mașinilor autorizate, dublată și ea CITEȘTE ȘI Schimbări majore pregătite pe piața de taximetrie: Taximetriștilor li se va permite dublarea tarifului de pornire. Vechimea mașinilor autorizate, dublată și ea

Totodată, lista de 14 produse la care e limitat adaosul comercial este completată cu alte produse, astfel:

1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități

2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepția UHT

3. Brânză telemea de vacă vrac

4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame

5. Făină albă de grâu "000" până la 1 kg

6. Mălai pănâ la 1 kg

7. Ouă de găină calibrul M 

8. Ulei de floarea-soarelui până la 2 l

9. Carne proaspătă pui*

* Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi de pui, varianta standard.

10. Carne proaspătă porc**

** Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os și fără os, spată de porc.

11. Legume proaspete vrac***

*** Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei capia, usturoi.

12. Fructe proaspete vrac****

**** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pere, struguri de masă.

13. Cartofi proaspeți albi vrac

14. Zahăr alb tos până la 1 kg

15. Orez - bob rotund- cu gramaj cuprins între 0,5 – 1,5 kg

16. Cozonac 

17. Bulion de roșii

18. Smântână- 12% grăsime

19. Margarină

20. Drojdie

21. Carne tocată.

Noua ordonanța de urgență se va aplica pentru o perioadă de 90 de zile de la data intrării acesteia în vigoare, respectiv până la data de 31 ianuarie 2024.

EXCLUSIV LISTA alimentelor cu preț redus, extinsă cu noi produse. Limită de adaos la alimente importate și neprocesate UPDATE Confirmare oficială

EXCLUSIV LISTA alimentelor cu preț redus, extinsă cu noi produse. Limită de adaos la alimente importate și neprocesate UPDATE Confirmare oficială

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
pret
reducere
adaos
comercial
ciolacu
lanțuri
comercianți