Grevă din cauza salariilor la Auchan în Franța

Grevă din cauza salariilor la Auchan în Franța
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 apr 2024

Vineri, zeci de anagajți ai unui magazin Auchan din Essonne, Franța au protestat din cauza salariilor mici.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Astfel de greve de o oră au avut loc în peste 150 de magazine Auchan din Franța, potrivit sindicatelor CFTC, FO, CGT și CFDT, unite pentru prima dată în istoria companiei. Sindicatele au revendicat între 3.000 și 5.000 de greviști (din 59.000 de angajați) pentru această a treia zi de protest într-o lună, transmite Le Monde.

Alegeri locale în Turcia: Opoziția l-a surprins pe Erdogan cu o victorie istorică CITEȘTE ȘI Alegeri locale în Turcia: Opoziția l-a surprins pe Erdogan cu o victorie istorică

Negocierile anuale obligatorii tocmai s-au încheiat fără acord, pe o decizie unilaterală a conducerii pe care angajații o consideră „inadecvată”: + 1,5% pentru angajați, + 1,2% pentru manageri. „Inflația a fost de 4,9% în 2023. Deci ceea ce vrem este 5%, pentru a menține același nivel al puterii de cumpărare. Astăzi, angajații simt că un salariu este pentru trei săptămâni, nu pentru o lună”, subliniază Benoît Soibinet, delegat sindical FO la Brétigny-sur-Orge, arată Adevărul.

Auchan face un calcul diferit, însumând negocierile din 2023 pentru a prezenta o creștere „cumulată” de 8,1% pentru angajați (+6,6% în 2023 și +1,5% în 2024). „Aceste măsuri depășesc inflația pe această perioadă, estimată la +6,4%”, a explicat grupul pentru Le Monde. Cu toate acestea, sindicatele consideră că negocierile obligatorii din 2023 nu au anticipat anul următor, ci au compensat nivelul inflației de atunci (5,9% în ritm anual în decembrie 2022), care a cântărit puternic asupra puterii de cumpărare a angajaților.

Pentru o lungă perioadă de timp, aceștia din urmă s-au simțit mai bine decât colegii lor din sectorul supermarketurilor. „Când am venit acum douăzeci și patru de ani, era grozav să lucrezi aici: aveam multe prime, eram bine plătiți”, spune un angajat din departamentul de măcelărie. „Existau bonusul trimestrial de progres bazat pe vânzări, diverse bonusuri individuale etc.”, enumeră una dintre colegele sale, care lucrează la Auchan din 1991. „Și mai era și participarea la profit”, adaugă o alta, care este aici de treizeci și doi de ani.

Auchan este, de asemenea, unul dintre grupurile franceze care a dezvoltat cel mai devreme acționariatul angajaților, în special prin intermediul unui fond mutual, Valauchan, care le-a permis angajaților să își constituie economii.

viewscnt
Afla mai multe despre
auchan
greva
salarii