Inflația galopantă pune în dificultate Europa Centrală și de Est

Inflația galopantă pune în dificultate Europa Centrală și de Est
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 nov 2022

În timp ce inflația ar urma în mare măsură să se modereze într-un an, în Europa occidentală, există un sentiment crescând că prețurile ridicate din Europa Centrală se vor menține o perioadă de timp mai îndelungată, se arată într-o analiză realizată de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

De luni de zile, Europa Centrală și de Est este fruntea lupte contra inflației, atât în ceea ce privește accelerarea presiunii prețurilor cât și uneori a eforturile inegale ale băncilor centrale din CEE pentru reducerea inflației, scrie Agerpres

ULTIMA ORĂ Planul de redresare al Vivre Deco - schimbă sistemul de vânzare și taie puternic din costul lunar de marketing CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Planul de redresare al Vivre Deco - schimbă sistemul de vânzare și taie puternic din costul lunar de marketing

Cele mai recente date privind inflația în regiune variază de la aproape 16% în România la peste 20% în Ungaria, mult peste coridorul țintă al băncilor centrale, de la 1% la 4%.

În Ungaria, prețurile la pâine și lactate au crescut în ritm anual cu aproximativ 70% în septembrie, în timp ce prețul zahărului în Polonia a urcat cu 50%, unele magazine operând cu stocuri scăzute în vară, în așteptarea majorării prețurilor.

În timp ce sindicatele cer majorări semnificative ale salariilor, pentru menținerea puterii de cumpărare, iar firmele cresc prețurile pentru a-și proteja marjele de profit, sporesc riscurile ca încetinirea economiei să nu reducă inflația la nivelul sperat de băncile centrale.

"Cu cât mai mult se menține solide presiunile inflaționiste și cele asupra salariilor, cu atât este mai mare riscul să fie necesare rate mai ridicate ale dobânzilor și creșterea semnificativă a șomajului, pentru a slăbi cererea și a restabili stabilitatea prețurilor", a apreciat economistul Nicholas Farr de la Capital Economics.

Credibilitatea băncilor centrale din regiune a fost testată luna trecută, când deprecierea semnificativă a forintului a forțat Banca Centrală din Ungaria (NBH) să majoreze de urgență dobânda, după săptămâni în care a încercat să încheie procesul de majorare a dobânzilor, deși inflația încă crește.

Majoritatea membrilor Consiliul de politică monetară de la Banca Centrală a Poloniei a sugerat de asemenea o încheiere a procesului de majorare a dobânzilor deoarece creșterea economiei ar urma să încetinească semnificativ anul viitor, dar ținerea sub control a inflației ar putea fi dificilă, Guvernul majorând cheltuielile înaintea alegerilor generale.

Așteptările inflaționiste nu mai sunt ancorate de țintele băncilor centrale, a declarat economistul șef al UniCredit CEE, Dan Bucșa. Acesta a atras atenția asupra cheltuielilor de consum din primele nouă luni din 2022, care au arătat că gospodăriile se așteaptă ca inflația să crească în continuare iar majorarea salariilor să fie mai ridicată decât în trecut.

Așteptările gospodăriilor ungare au crescut mult peste 10%, conform celui mai recent sondaj al NBH. Think tank-ul GKI susține că luna trecută se așteptau la majorări ale prețurilor în toate sectoarele, cu excepția construcțiilor.

Un studiu al Oficiului de Statistică din Polonia arată că peste 70% din consumatori se așteaptă la menținerea ratei inflației sau chiar la creșterea ei, în următoarele 12 luni, în timp ce think tank-ul BIEC indică o creștere a așteptărilor inflaționiste atât la gospodării cât și la companii.

Efectele negative asupra economiei în urma războiului din Ucraina au fost deja exacerbate de presiunile puternice asupra prețurilor din cauza înăspririi pieței forței de muncă, a anilor de rate scăzute ale dobânzilor și a măsurile de stimulare fiscală, menite să sporească avansul economiei.

În Ungaria, Erzsebet Kristofi, o mamă singură de 47 de ani, având un copil cu nevoi speciale, s-a bazat mult anul acesta pe caritate. "Totul a devenit mult mai scump, pâinea, alimentele de bază ... ingredientele pentru gătit, totul. De aceea am venit aici, avem ceva mâncare proaspătă zilnic și ceva pâine, produse de patiserie sau legume", a explicat ea în timp ce stătea la coadă pentru mâncare caldă la periferia Budapestei.

Există un control al prețurilor de către Guvern în Ungaria și Polonia la unele alimente, combustibili și credite ipotecare, care a avut efect la finalul lui 2021 și începutul lui 2022. În Ungaria, unele plafonări ale prețurilor expiră la finalul acestui an dar Guvernul a semnalat că ar putea extinde unele plafonări. Situația este mai puțin clară în Polonia, deși sunt menținute în 2023 măsurile pentru atenuarea ratelor mai ridicate ale dobânzilor.

Nu sunt semne că presiunea prețurilor se va atenua curând.

Cel mai mare retailer polonez, LPP, a anunțat că intenționează să majoreze prețurile cu 7% to 19% pentru a compensa sporirea costurilor și efectele valutare. Chiar dacă avansul economiei poloneze în 2023 va încetini la aproximativ 1% anul viitor, principalul sindicat se așteaptă la o creștere a salariilor de 10% - 12% în 2023.

Companiile ungare intenționează să majoreze salariile cu 9% în ianuarie, în medie, susține Sandor Baja, director al companiei Randstad, și nu exclude alte majorări în cursul anului, în anumite sectoare.

În condițiile în care deja economiile din regiune se confruntă cu o încetinire, băncile centrale sunt îngrijorate de potențiala lovitură la adresa perspectivelor de creștere de pe urma înăspririi politicii monetare pentru a ține sub control inflația, de riscurile provocate de creșterea prețurilor la producători, de înăsprirea pieței muncii și de volatilitatea cursului de schimb.

În Europa occidentală, piețele și economiștii se așteaptă ca prețurile în zona euro să se apropie de ținta BCE de 2% până în 2024.

Perspectivele sunt diferite în Europa Centrală.

"Așteptările inflaționiste sunt extrem de ridicate și neancorate. Aceasta este pentru mine cea mai mare amenințare", afirmă Joanna Tyrowicz, membru al Consiliul de politică monetară de la Banca Centrală a Poloniei.

"Așteptările inflaționiste neancorate separă clar Polonia de zona euro, unde așteptările răspuns schimbării politicii BCE", a adăugat oficialul polonez.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflație
europa