OMC se așteaptă la relansarea comerțului mondial în acest an

OMC se așteaptă la relansarea comerțului mondial în acest an
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 apr 2024

Organizația Mondială a Comerțului a anunțat că se așteaptă la o relansare graduală a comerțului mondial în acest an, chiar dacă conflictele, tensiunile geopolitice și incertitudinea cu privire la politicile economice reprezintă riscuri pentru o revizuire a acestor prognoze, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Volumul comerțului mondial de marfă ar urma să înregistreze o creștere de 2,6% în 2024 și un avans de 3,3% în 2025, după o scădere de 1,2% în 2023, conform celor mai noi prognoze ale OMC.

GourmetGIFT România vizează extinderea pe trei piețe externe CITEȘTE ȘI GourmetGIFT România vizează extinderea pe trei piețe externe

"Facem progrese spre o revenire a comerțului mondial, grație unor lanțuri de aprovizionare reziliente și unui cadru comercial multilateral solid. Este imperativ să limităm riscurile precum disputele geopolitice și fragmentarea schimburilor, pentru a menține creșterea economică și stabilitatea", a comentat directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, scrie Agerpres.

Raportul publicat miercuri de OMC mai estimează că ritmul de creștere a PIB-ului mondial va rămâne stabil în următorii doi ani, la 2,6% în 2024 și 2,7% în 2025, după ce a încetinit până la 2,7% în 2023, de la un avans de 3,1% în 2022.

Prețurile ridicate la energie și inflația au continuat să pună presiuni asupra cererii de produse manufacturate anul trecut, antrenând o scădere de 1,2% a volumului comerțului mondial de marfă, în condițiile în care în luna octombrie OMC miza pe o creștere de 0,8%. "Revizuirea în jos se datorează în primul rând rezultatelor sub așteptări în ceea ce privește Europa", a explicat economistul șef al OMC, Ralph Ossa.

OMC nu elaborează prognoze cu privire la schimburile mondiale cu servicii, dar subliniază că acestea au crescut cu 9% în 2023, iar organizația se așteaptă ca evenimentele sportive care ar urma să aibă loc în Europa pe parcursul verii (Jocurile Olimpice și Euro-2024) să stimuleze turismul și transportul de pasageri.

Presiunile inflaționiste ar urma să se atenueze în acest an, permițând veniturilor reale să crească din nou, în special în economiile avansate, ceea ce va stimula consumul de produse manufacturate, potrivit OMC. Însă tensiunile geopolitice și incertitudinile cu privire la politicile economice ar putea antrena creșteri puternice de prețuri la produsele alimentare și energie, ceea ce ar limita amploarea revenirii, avertizează OMC. 

viewscnt
Afla mai multe despre
organizația mondială a comerțului
economie