OMC: Statele Unite au încălcat regulile comerciale globale prin impunerea unor tarife de mai multe miliarde de dolari Chinei

OMC: Statele Unite au încălcat regulile comerciale globale prin impunerea unor tarife de mai multe miliarde de dolari Chinei
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 sep 2020

Organizația Mondială a Comerțului (OMC) a constatat marți că Statele Unite au încălcat regulile comerciale internaționale prin impunerea unor tarife de mai multe miliarde de dolari Chinei, în războiul comercial al președintelui Donald Trump cu Beijingul, decizie care a nemulțumit puternic Washingtonul, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Potrivit Washingtonului, tarifele impuse în urmă cu doi ani pentru bunuri din China, în valoare de peste 200 de miliarde de dolari, au fost justificate pentru că China obliga companiile să transfere tehnologie și proprietate intelectuală, scrie News.ro.

Retailerul internațional de fashion Cacharel a deschis un magazin în Fashion House Outlet Centre București CITEȘTE ȘI Retailerul internațional de fashion Cacharel a deschis un magazin în Fashion House Outlet Centre București

O comisie a OMC formată din trei persoane a afirmat însă că tarifele americane au încălcat reglementările comerciale pentru că au fost impuse numai Chinei și au fost peste nivelul maxim acceptat de SUA. Washingtonul nu a explicat încă adecvat de ce sunt justificate excepțiile, a conchis comisia.

”Acest raport al comisiei confirmă ce afirmă administrația Trump de patru ani: OMC este complet inadecvată pentru a opri practicile dăunătoare ale Chinei în domeniul tehnologiei”, a afirmat reprezentantul pentru Comerț al SUA, Robert Lighthizer, într-un comunicat.

Ministerul Comerțului din China a afirmat că Beijingul a susținut sistemul comercial multilaterial și a respectat regulile și deciziile OMC, sperând că Washingtonul va face același lucru.

Statele Unite pot face apel împotriva hotărârii de marți a OMC. Însă, acest lucru ar pune cazul într-un vid legislativ, deoarece Washingtonul a blocat deja numirea judecătorilor în organismul de apel al OMC, împiedicându-l să convoace numărul minim de membri necesar pentru a judeca cauzele.

OMC este conștientă că decizia va provoca nemulțumiri. Acesta a menționat că a analizat doar măsurile SUA și nu represaliile Chinei, pe care Washingtonul nu le-a contestat la OMC.

”Grupul este foarte conștient de contextul mai larg în care funcționează în prezent sistemul OMC, care reflectă o serie de tensiuni comerciale globale fără precedent”, a conchis raportul de 66 de pagini.

Comisia a recomandat Statelor Unite să își aducă măsurile ”în conformitate cu obligațiile sale”, dar în același timp a încurajat cele două părți să lucreze pentru a soluționa disputa generală.

"Este timp pentru ca părțile să facă bilanț pe măsură ce procedurile evoluează și să ia în considerare în continuare oportunități pentru soluții de comun acord și satisfăcătoare", potrivit comisiei.

Trump a amenințat că va impune tarife pentru mărfuri în valoare de 500 de miliarde de dolari în timpul războiului său comercial de doi ani cu China, înainte de a semna o primă fază a unui acord comercial cu Beijingul, la începutul acestui an.

Taxe suplimentare sunt încă în vigoare pentru mărfuri chinezești în valoare de aproximativ 370 miliarde USD.

Președintele SUA a descris OMC drept o organizație ”oribilă” și părtinitoare față de China, amenințând că va retrage țara din forul internațional.

Trump, un critic față de instituțiile multilaterale, a renunțat deja la organizația culturală UNESCO și intenționează să retragă SUA din Organizația Mondială a Sănătății.

viewscnt
Afla mai multe despre
comert
sua
china