Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a scăzut în februarie, după patru luni de creștere succesivă, în urma declinului prețului uleiurilor vegetale, al cărnii și al cerealelor, a anunțat joi Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters.
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
Cererea pentru unele produse a fost afectată de extinderea epidemiei de coronavirus (Covid-19), a avertizat FAO.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În februarie, acest indice a scăzut cu 1%, comparativ cu ianuarie, până la un nivel de 180,5 puncte, scrie Agerpres.
Prețul uleiurilor vegetale, care a atins cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, ca urmare a majorării prețurilor la uleiul de palmier, soia, floarea soarelui și rapiță, a scăzut cu 10,3% în februarie. La cereale, creșterea prețului s-a atenuat la 0,9%, în condițiile în care prețurile internaționale pentru toate cerealele importante, cu excepția orezului, au scăzut. FAO a apreciat că extinderea epidemiei a contribuit la declinul prețurilor, pe fondul temerilor privind efectele asupra economiei globale.
De asemenea, prețul cărnii a înregistrat o scădere de 2% în februarie, în contextul reducerii achizițiilor în China epicentrul epidemiei.
În schimb, a crescut cu 4,6% prețul produselor lactate, și cu 4,5% prețul zahărului.