Scădere a cifrei de afaceri din comerțul cu ridicata

Scădere a cifrei de afaceri din comerțul cu ridicata
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 mai 2024

Afacerile din comerțul cu ridicata au scăzut, în primul trimestru al acestui an, ca serie brută, cu 0,7% față de aceeași perioadă din 2023, dar s-au majorat cu 2,3% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Potrivit sursei citate, în intervalul 1 ianuarie - 31 martie, în marja scăderii cifrei de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), ca serie brută, au fost consemnate rezultate negative în: activitățile de intermediere în comerțul cu ridicata (-10,9%), comerțul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-9,5%), comerțul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor și al tutunului (-7,6%) și comerțul cu ridicata al echipamentului informatic și de telecomunicații (-4%), scrie Agerpres.

EXCLUSIV Lidl a vândut, cu scopul închirierii, 9 proiecte de magazine în România către un magnat imobiliar britanic, cu legături strânse cu Familia Regală CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lidl a vândut, cu scopul închirierii, 9 proiecte de magazine în România către un magnat imobiliar britanic, cu legături strânse cu Familia Regală

Pe de altă parte, creșteri au înregistrat: comerțul cu ridicata nespecializat (+12,1%), comerțul cu ridicata specializat al altor produse (+9,6%), comerțul cu ridicata al altor mașini, echipamente și furnituri (+6,6%) și comerțul cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii (+6,4%).

Ca serie ajustată, în primele trei luni din 2024, afacerile din comerțul cu ridicata s-au majorat, pe ansamblu, cu 2,3%, comparativ cu trimestrul I din anul precedent.

Statistica oficială relevă faptul că, în martie, față de luna similară din 2023, cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a scăzut cu 7%, ca serie brută, dar a crescut cu 1,7% ca serie ajustată, în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate.

De asemenea, raportat la luna februarie 2024, în martie, s-a înregistrat un salt de 7,1% al cifrei de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), ca serie brută, datorită activităților de intermediere în comerțul cu ridicata (+23,8%), comerțului cu ridicata al altor mașini, echipamente și furnituri (+12,5%), comerțului cu ridicata specializat al altor produse (+10,5%), comerțului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor și al tutunului (+8,5%), comerțului cu ridicata al echipamentului informatic și de telecomunicații (+8,4%), comerțului cu ridicata nespecializat (+5,3%) și comerțului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+3,8%).

În schimb, comerțul cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii a scăzut cu 4%, de la lună la alta.

Conform datelor INS, ca serie ajustată, afacerile din comerțul cu ridicata s-au diminuat cu 1,5%, în martie față de februarie, anul în curs. 

viewscnt
Afla mai multe despre
comert
ins