VIDEO Fiscul a declanșat "Operațiunea Cristal" în toate engros-urile, cu 600 de inspectori trimiși pe teren

VIDEO Fiscul a declanșat "Operațiunea Cristal" în toate engros-urile, cu 600 de inspectori trimiși pe teren
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 oct 2015

O echipă de 600 de inspectori antifraudă a început, luni, simultan controale în 15 centre de vânzare engros din țară, inclusiv la complexurile Doraly din Afumați (Ilfov) și Expo Flora din București, într-o operațiune pe care ANAF a denumit-o "Cristal". Inspectorii avertizează că astfel de controale vor fi organizate zilnic până la Crăciun în toate engros-urile din țară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Complexurile engros verificate luni, în prima etapă a acestui plan, sunt West Market din Oradea, Marlorex și Frigorifer din Craiova, Agrotransilvania Dezmir din Cluj-Napoca, Romalion din Bacău, Gama Center din Ploiești, Pasărea Phoenix din Iași, Pavcom din Târgoviște, Galgros din Galați, Expomarket Doraly din Afumați, Tug din Brăila, Smart Expo Flora din București, Euro 2 și Piața de Gros din Timișoara, Brintex din Brașov.

Inspectorii verifică în detaliu activitatea economică și traficul de mărfuri din toate aceste complexuri comerciale.

"În fiecare zi, până pe 25 decembrie 2015, atât în cadrul controalelor operative, cât și al verificărilor documentare și al întâlnirilor cu reprezentanții firmelor depistate cu nereguli în timpul controalelor, inspectorii antifraudă din toată țara vor verifica în detaliu activitatea economică și traficul de mărfuri din toate complexurile comerciale. Echipa de conducere a operațiunii va stabili atât zilele în care formațiunile mobile ale Direcției Antifraudă vor monitoriza 24 de ore din 24 intrările și ieșirile de marfă, cât și altgoritmul de schimbare a componenței echipelor de control. Subliniem faptul că, pentru cei care vor fi găsiți cu nereguli în timpul verificărilor operative, va demara controlul amanunțit al activității desfășurate până în prezent", atenționează Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), după prima serie de controale inițiată luni.

În cadrul operațiunii sunt vizate 60 de engros-uri, precizează Fiscul.

Pentru pregătirea acestei operațiuni, inspectorii antifraudă au efectuat, în ultima jumătate de an, acțiuni de documentare care au constat în principal în crearea unei fișe documentare pentru fiecare centru engros din țară, deplasări la fața locului, în haine civile, pentru culegerea informațiilor direct de pe teren, efectuarea analizei finale de risc a  firmelor care activează în cadrul engros-urilor. Planul este de combatere a evaziunii din zona comerțului cu ridicata (engros-uri), de a elimina firmele evazioniste din aceste centre engros și de a bloca, cu ajutorul noii proceduri de înregistrare în scop de TVA, accesul acestora și a persoanelor implicate în circuitul economic. 

"Menționăm că Operațiunea «Cristal» va fi reluată la începutul anului 2016, avându-se în vedere rezultatele rapoartelor de evaluare ale primei etape, care se va incheia în 25 decembrie 2015", mai anunță ANAF.

Este prezentată și o declarație a președintelui ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, care apreciază că, la sfârșitul acestei operațiuni, singurii care vor mai desfășura activități economice în engros-urile din întreaga țară vor fi doar "contribuabilii onești".

"Cei care se gândesc că vor înființa alte firme prin interpuși care nu au cazier fiscal, pentru a obține codul de TVA, trebuie să înțeleagă că aceasta nu este o operațiune singulară, ci doar primul pas din strategia de combatere definitivă a evaziunii fiscale din engros-uri. Vom verifica aceste centre comerciale fără întrerupere, până când se va elibera bon fiscal și pentru un șurub", spune șeful ANAF.

Operațiunea este derulată concomitent cu acțiunea de supraveghere continuă a importurilor de bunuri având ca destinație aceste depozite engros. Totodată, achizițiile intracomunitare vor fi monitorizate cu o structură nouă, specializată, a Direcției Antifraudă (structura Trafic Control) căreia ii vor fi alocate  200 de posturi în plus din cele 1.000 de posturi alocate suplimentar de Guvern pentru ANAF.

Pe parcursul controalelor operative, inspectorii antifraudă vor beneficia de suportul Brigăzii de intervenție rapidă din cadrul Jandarmeriei Române.

 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
control
engros