VIDEO Prima News: Haos la rafturile magazinelor - Plafonat, dar mai scump. Sau același preț, dar a scăzut gramajul

VIDEO Prima News: Haos la rafturile magazinelor - Plafonat, dar mai scump. Sau același preț, dar a scăzut gramajul
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 oct 2023

Guvernul pregătește prelungirea plafonării adaosului comercial la alimentele de bază până în luna ianuarie și chiar vrea să introducă noi produse pe listă. O echipă FOCUS a Prima News TV a mers într-un hypermarket pentru a vedea dacă prețul alimentelor deja plafonate la 1 august s-a modificat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profit.ro organizează pe 23 octombrie Profit E-commerce - Ediția a IV-a, cu sprijinul  Alpha Bank, Mastercard, Nordis Group, Asociației Române a Magazinelor Online (ARMO), eShopTen, UniCredit Bank

Programul evenimentului poate fi văzut AICI

Profit News TV aduce împreună, în Maratonul Agriculturii, programat pentru 25 octombrie, jucători relevanți de pe piețele de profil din România, reprezentanți ai autorităților, fermieri, experți în domeniul tehnologiilor pentru agricultură, marii jucatori din retail și din industria de produse alimentare, producători agricoli locali și reprezentanți din veriga logistică a sectorului agro alimentar

La raft, haosul este legea. Unele produse sunt chiar mai scumpe, altele au același preț ca acum trei luni. Iar românii nu simt că ar fi făcut vreo economie.

Unele produse însă, precum iaurtul, smântâna sau brânza, s-au scumpit în ultimele luni. Iar altele nici nu se mai găsesc pe rafturi. Când oamenii pun cap la cap toate prețurile reduse, în portofel nu se simte nicio diferență, arată Prima News.

ULTIMA ORĂ Carnea artificială, interzisă în România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Carnea artificială, interzisă în România

Unele produse au pierdut la gramaj. Un sortiment de cârnați, spre exemplu, a rămas cu același preț, dar pachetul s-a micșorat, de la 330 de grame la 230.

Și sticlele de suc devin din ce în ce mai mici, iar prețul tot mai mare. Au fost și cazuri în care agenții comerciali nu au respectat prevederile plafonării și au suportat consecințele.

Noile produse al căror adaos comercial va fi plafonat sunt orezul, bulionul, margarina, smântâna, drojdia, cozonacul, varza murată și usturoiul.

Plafonarea alimentelor pe o perioadă lungă de timp poate aduce însă probleme grave economiei, atenționează specialiștii. Așa cum s-a întâmplat în Ungaria.

Conform Institutului de statistică, în august și septembrie, cel mai mult s-au ieftinit făina, mălaiul, uleiul și fructele proaspete. Pâinea, zahărul, untul, ouăle și laptele s-au ieftinit cu mai puțin de 5%, o diferență de doar câteva zeci de bani

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
magazin
pret