Topul Brand Finance: Dacia redevine cel mai valoros brand românesc, detronând eMag. Banca Transilvania și Dedeman rămân cele mai puternice mărci autohtone

Topul Brand Finance: Dacia redevine cel mai valoros brand românesc, detronând eMag. Banca Transilvania și Dedeman rămân cele mai puternice mărci autohtone
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 sep 2023

Valoarea combinată a celor mai valoroase 50 de branduri din România a crescut cu 13% față de anul anterior, ajungând la peste 6,6 miliarde de euro – mult peste ritmul de redresare al economiei românești în ansamblu (4,7% în 2022), potrivit clasamentului Brand Finance, ediția 2023.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Brandul Dacia (valoare de brand în creștere cu 30% la 1.062 de milioane de euro) și-a recuperat scăderea de anul trecut și a depășit din nou brandul eMAG (valoare în scădere cu 15% la 877 de milioane de euro) pentru a deveni din nou cel mai valoros brand românesc, conform noii analize realizate de Brand Finance, cea mai mare firmă globală independentă de evaluare de brand.

Schimbarea  reflectă evoluția opusă a celor două industrii după pandemie. Astfel, piața auto s-a redresat pe măsură ce oamenii au reînceput să se deplaseze, în timp ce comerțul online și-a încetinit ritmul de creștere, chiar dacă obișnuința de cumpărare a consumatorilor continuă sa migreze către online.

Recuperarea brandului Dacia este cu atât mai interesantă prin comparație cu evoluția mărcii companiei-mamă (Renault), care a pierdut constant valoare în ultimii 5 ani.

Statul canadian dă credite de export de miliarde pentru reactoarele 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă, care vor fi construite cu tehnologie și firme din Canada, precum primele 2 CITEȘTE ȘI Statul canadian dă credite de export de miliarde pentru reactoarele 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă, care vor fi construite cu tehnologie și firme din Canada, precum primele 2

"Alternanța la vârful clasamentului valoric, în ultimii trei ani, între brandurile Dacia și eMAG, este ilustrativă și simbolică pentru o competiție generală între mărcile tradiționale, cu notorietate, și mărcile din 'noua economie'; această confruntare este predominantă, peste 60% din brandurile din clasament fiind create în ultimele decenii, în unele cazuri împreună cu industrii complet noi (cazul eMAG)“, spune Mihai Bogdan, Director General, Brand Finance Romania

O noutate este și intrarea în clasament a brandului One United Properties, direct pe locul 24, cu o valoare de 49 milioane EUR. În fiecare an, Brand Finance evaluează mii dintre cele mai mari branduri ale lumii și publică peste 100 de rapoarte, clasificând branduri în toate sectoarele și țările. Cele mai valoroase 50 de branduri din România sunt incluse în clasamentul anual Brand Finance Romania 50

Dacă Dacia și eMag sunt cele mai valoroase branduri românești, Banca Transilvania și Dedeman rămân cele mai puternice.

Comerțul tradițional continuă redresarea post-pandemie

Dedeman rămâne cel mai valoros brand deținut în întregime de acționari români, apărându-și poziția a treia în clasament (valoare în creștere cu 5% la 530 de milioane de euro) – fiind si al doilea clasat ca forță a brandului, dupa Banca Transilvania.

Absentă de la Munchen, Dacia va avea stand propriu la Salonul Auto din Lyon CITEȘTE ȘI Absentă de la Munchen, Dacia va avea stand propriu la Salonul Auto din Lyon

În contextul în care sectorul de comerț tradițional continuă redresarea post-pandemie, creșteri în valoare înregistrează și brandurile Altex – plus 13%, până la 139 de milioane de euro – și Mobexpert – creștere de 17%, la 22 de milioane de euro; aceeași tendință este vizibilă și în sectorul farmaceutic, cu Farmacia Tei crescând cu 24% la 30 de milioane de euro și Help Net în creștere cu 14% la 27 de milioane de euro.

Banca Transilvania rămâne cel mai puternic brand românesc, cu un rating AAA+

Pe lângă calcularea valorii de brand, Brand Finance determină și forța relativă a mărcilor printr-un complex de indicatori (balanced scorecard) care evaluează investiția în marketing, brand equity și performanța de business. În conformitate cu standardul ISO 20671, încorporeaza in evaluare și rezultatele cercetării proprii de piață cu peste 150.000 de respondenți din 38 de țări și din peste 30 de sectoare.

Prin această măsură, Banca Transilvania este cel mai puternic brand românesc, obținând un rating de elită AAA+, cu valoarea brandului crescând cu 25% la 494 de milioane de euro, și urcând un loc în clasament pe poziția a patra. De asemenea, Banca Transilvania se află, pentru al doilea an consecutiv, în topul celor mai puternice zece branduri bancare la nivel global.

Mărcile create de sectorul privat în ultimele trei decade domină clasamentul top 50

Brandurile noi, create și dezvoltate de antreprenori și companii private în ultimii 30 de ani, reprezintă peste 60% din Brand Finance Romania 50 2022 – atât ca număr de branduri, cât și ca valoare totală.

Clasamentul valoric al brandurilor a înregistrat de-a lungul anilor o rată scăzută de fluctuații, cu doar câteva mărci care intră/ies din top 50 în fiecare an. Astfel, două branduri din clasamentul de anul trecut nu s-au calificat în cel de anul acesta: respectabila marcă de apă Borsec și brandul de retail farmaceutic Sensiblu – care a fost abandonat de noii proprietari ai afacerii în favoarea mărcii internaționale a acestora. Noile intrări sunt brandul local de imobiliare în plină creștere One United Properties, care face o intrare remarcabilă direct pe locul 24 cu o valoare de marcă de 49 de milioane de euro, și brandul industrial ALRO (valoare de 40 de milioane de euro, pe locul 29).

"Globalizarea aduce o expunere mai mare, chiar și pentru afacerile care nu se îndepărtează de țara de origine, de unde și multitudinea de provocări și încercări pentru mărcile locale. Cu toate acestea, chiar această combinație și alternanță de oportunități și amenințări stimulează brandurile să evolueze în mod continuu și să își crească valoarea", spune Mihai Bogdan, Director General, Brand Finance Romania

Creșterea valorii combinate a celor mai valoroase 50 de branduri din România cu 13% în 2023, la peste 6,6 miliarde de euro, peste ritmul de redresare al economiei româneștiarată că afacerile sub branduri puternice se dezvoltă chiar și intr-un mediu turbulent. Cu toate că economia românească nu a avut legături semnificative cu Rusia și Ucraina, valurile de șoc ale războiului cauzat de invazia rusă în Ucraina – care este de așteptat să continue în viitorul apropiat – pot provoca încă perturbări imprevizibile.

Pe lângă analiza brandurilor individuale, raportul Brand Finance Romania 50 clasifică și cele mai valoroase 10 portofolii de mărci, calculate pentru acele afaceri care utilizează mai mult de un brand pe piață. Aceste portofolii cuprind peste 40 de mărci locale bine-cunoscute, cele mai valoroase dintre ele fiind prezente și individual în clasamentul principal al celor mai valoroase 50 de branduri. Lista cu primele 10 portofolii a rămas practic neschimbată din 2017, neavând competitori care să crească suficient de accelerat pentru a intra in top 10. Vedeți raportul Brand Finance România 50 2023 aici

În fiecare an, compania de consultanță și evaluare de brand Brand Finance evaluează cele mai valoroase branduri globale, naționale și sectoriale. Cele mai valoroase 50 de branduri românești sunt incluse în raportul anual Brand Finance România 50.

Valoarea unui brand este beneficiul economic net pe care l-ar obține un proprietar prin licențierea brandului pe piața liberă. Brand Strength Index măsoară eficacitatea performanței unui brand în raport cu competiția.

Brand Finance este cea mai mare firmă globală independentă de evaluare și strategie de brand, cu prezență pe toate continentele. Cu sediul principal în Londra, are birouri în peste 20 de țări, oferind servicii pe toate continentele. În fiecare an, elaborează peste 5.000 de evaluari de brand, fundamentate pe cercetare proprie de piață, și publică aproximativ 100 de rapoarte cu clasamente de brand în toate sectoarele si pe toate continentele. Compania monitorizează anual și reputația și percepțiile asupra brandurilor prin Global Brand Equity Monitor, un studiu care include cercetare proprie de piață pentru mai mult de 5.000 de branduri, cu peste 150.000 de respondenți in 38 de țări și 31 de sectoare economice.

viewscnt
Afla mai multe despre
cele mai outernice branduri
brand finance
dacia
emag
banca transilvania
dedeman