Administrația Apele Române dă în judecată mai mulți operatori de plajă

Administrația Apele Române dă în judecată mai mulți operatori de plajă
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 mai 2023

Administrația Apele Române anunță că a face demersuri pentru a acționa în judecată mai mulți operatori de plajă care nu au încheiat contractele de închiriere pentru sectoarele de plajă adjudecate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro: Energy Road - Energie la tine acasă. Parteneri: FPPG
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

”Administrația Națională Apele Române a început demersurile legale necesare pentru acționarea în judecată a mai multor operatori de plajă care nu s-au prezentat sau nu au agreat modelul-cadru contractual în vederea semnării contractelor de închiriere pentru sectoarele de plajă adjudecate. De asemenea, Administrația Națională Apele Române a acționat în judecată pe toți operatorii de plajă care, după publicarea și intrarea în vigoare a Ordonanței nr. 8/2023, au refuzat sistematic demolarea vechilor beach-baruri, ocupând abuziv și contrar prevederilor legale. Din acest motiv, o parte din sectoarele de plajă nu au putut să fie scoase la licitație”, arată ANAR, conform news.ro.

Valoarea financiară a prejudiciului adus statului român va fi stabilită în urma deciziilor instanței, ANAR urmând să facă demersurile necesare pentru recuperarea integrală a acestuia.

Administrația Apele Române a transmis că a acționat conform cerințelor și prevederilor legale.

”Pornind de la valoarea prețului de pornire stabilită prin OUG și indexată la indicele prețului de consum, respectiv de 16,37%, participanții la licitație au ofertat un nivel mediu al chiriei de peste 60,48% aferent etapelor I și II al procedurilor de licitație publică organizate de ANAR. Caietul de sarcini a fost însușit și asumat de către participanții la licitație și ulterior condițiile/criteriile stabilite au devenit obligații contractuale pentru cei care au câștigat, respectiv adjudecat sectoarele de plajă. Documentația de atribuire și caietul de sarcini a fost avizat de către Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, conform art. 3 alin. 2 din aceeași OUG. Ulterior, documentația-cadru personalizată pe fiecare sector și subsector a fost comunicată solicitanților, inclusiv prețul minim de pornire pentru toate categoriile de plajă”, a arătat sursa citată.

În ceea ce privește taxele de beach-bar, au fost eliminate diferențele semnificative care existau în anii precedenți între stațiunile: Mamaia și Constanța (între 250-300 lei/mp/an) și sudul litoralului, inclusiv Năvodari (între 600 - 1.150 lei/mp/an), fiind stabilit un tarif unitar mediu de închiriere pentru suprafețele de plajă ocupate cu beach-bar, aferent sectoarelor/subsectoarelor cu destinație turistică, amplasate la nivel de UAT, respectiv de 864,97 lei/mp/an.

Apele Române adaugă că, pe parcursul întregului sezon estival, echipe de inspectori vor verifica modul de îndeplinire a obligațiilor contractuale de către operatorii de plajă.

viewscnt
Afla mai multe despre
plaja
litoral