Eșec total în licitația pentru impozantul hotel Triumf, urmează negocieri directe la preț redus cu investitorii

Eșec total în licitația pentru impozantul hotel Triumf, urmează negocieri directe la preț redus cu investitorii
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 9 oct 2015

Hotelul Triumf din Capitală, unul dintre cele mai valoroase active aflate în portofoliul RA-APPS, nu poate fi vândut de stat, care a încercat de trei ori în interval de un an să îl cedeze prin licitație, dar nu a primit nicio ofertă. Acum, conform informațiilor Profit.ro, hotelul va fi ofertat prin negociere directă către orice potențial investitor, la un preț cu până la 30% mai mic decât cel de licitație.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prima dintre cele trei licitații inițiate de către Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), administratorul clădirii, a fost programată în luna octombrie a anului trecut, la un preț de pornire de 19,6 milioane euro plus TVA. În lipsa unei oferte, statul a mai încercat de încă două ori să organizeze o licitație pentru vânzarea activului și a redus succesiv prețul până la 15,9 milioane euro plus TVA.

Nici la a treia licitație, programată pentru joi, nu a fost primită nicio ofertă și, conform informațiilor Profit.ro, hotelul va fi ofertat acum prin negociere directă, la un preț mai mic cu până la o treime.

Noua lege care reglementează vânzarea imobilelor RA-APPS, aprobată de Guvern în urmă cu doi ani, stabilește că, în cazul în care cea de-a treia licitație a avut loc fără ca vreun ofertant să fi oferit cel puțin prețul de pornire al licitației, imobilul va putea fi vândut prin negociere, pe baza unei oferte de cumpărare care va putea fi mai mică cu 30%, dar nu mai mică decât valoarea de inventar a imobilului.

Hotelul a fost scos la vânzare prima dată în 2007, dar Copos a blocat licitația

Imobilul a fost scos la vânzare pentru prima dată în 2007,  la un preț de pornire de 32,5 milioane euro plus TVA, dar licitația a fost contestată atunci în instanță de firma Athenee Phenix Group, controlată de compania Ana Hotels a omului de afaceri George Copos și care deține hotelul Athenee Palace Hilton.

La licitație s-au prezentat companiile Roses Residential Park București, BEA Hotels Eastern Europe România și Athenee Phenix Group, dar comisia RA-APPS a constatat că scrisoarea de garanție bancară depusă de Athenee Phenix, care deține hotelul Athenee Palace Hilton, nu îndeplinea criteriile de înscriere. Athenee Phenix Group a fost descalificată iar licitația a fost anulată, deoarece era nevoie să existe cel puțin trei oferte valabile.

Athenee Phenix Group a acționat în instanță regia, administratorul hotelului și organizatorul licitației, cerând anularea hotărârii care o descalifica și plata unor daune de 150.000 euro.

Prima decizie a instanței a fost favorabilă firmei, dar RA-APPS a depus recurs și Curtea de Apel București a respins în totalitate, în martie 2008, contestația Athenee Phenix Group, prin decizie definitivă și irevocabilă.

Problema nu era însă rezolvată, deoarece hotărârea instanței conținea "o eroare materială": judecătorii au transcris greșit numele firmei, fiind scris numai «S.C. Athenee Group S.A» în loc de «S.C. Athenee Phenix Group S.A». A fost nevoie ca părțile să apară din nou în instanță pentru îndreptarea erorii.

Hotel aflat în zona ultracentrală a Capitalei, al BNR inițial, al comuniștilor ulterior și al nimănui în final

Hotelul, clasificat la două stele și cu o suprafață de aproape 6.000 metri pătrați, este amplasat pe un teren de 15.000 metri pătrați lângă Bulevardul Kiseleff din Capitală, zonă ultracentrală a Bucureștiului, și dispune de 98 camere și apartamente pe 4 etaje, un restaurant cu o capacitate de 120 de locuri și o grădină de vară cu 60 de locuri.

Imobilul este pe lista monumentelor istorice, fiind construit în perioada interbelică de către arhitectul care a proiectat și Arcul de Triumf. Clădirea a fost folosită ca bloc de locuințe de către angajații băncii naționale și utilizată ulterior, după al doilea război mondial, de Partidul Comunist ca hotel pentru cazarea oaspeților din străinătate.

După 1989, hotelul nu a mai fost îngrijit corespunzător de către stat, lipsa renovărilor și a reparațiilor dese în pofida plângerilor primite din partea clienților fiind justificată de către autorități prin lipsa banilor.

În aceste condiții, hotelul nu și-a putut depăși statutul de unitate cu doar două stele, din cauza igrasiei și a ploșnițelor, fiind o exemplificare a proverbului ”brânză bună în burduf de câine”.

viewscnt
Afla mai multe despre
hotel triumf
licitatie