Fechet: Vom identifica soluțiile legale pentru a mări perioada de închiriere a plajelor la cel puțin 10 ani

Fechet: Vom identifica soluțiile legale pentru a mări perioada de închiriere a plajelor la cel puțin 10 ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 feb 2024

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat miercuri, la Constanța, că vor fi căutate soluții legale pentru ca operatorii economici să poate închiria sectoare de plajă nu pentru doi ani, ca în prezent, ci pentru cel puțin 10 ani, ceea ce va putea duce la o stabilitate și predictibilitate în desfășurarea activității, dar și la scăderea prețurilor serviciilor oferite turiștilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit lui Fechet, în urma discuțiilor pe care le-a avut cu reprezentanți ai organizațiilor pentru managementul destinației de pe litoral, a reieșit că soluția închirierii plajelor pe o perioadă scurtă de timp ca în anii anteriori, când autoritățile erau "interesate mai curând de cum să obțină mai mulți bani din contractele de închiriere" nu este "mereu cea mai fericită", sumele respective de bani fiind recuperate de agenții economici de la turiști, scrie Agerpres.

FOTO 36 noi noduri rutiere lansate \ CITEȘTE ȘI FOTO 36 noi noduri rutiere lansate "dintr-un foc"

"Eu cred că scopul principal este de a avea servicii de calitate cât mai bună, la un preț rezonabil pe care oamenii să și-l permită. Nu putem să dictăm prețul licitației, care este publică, în funcție de competiția aferentă fiecărui lot oferta cea mai bună fiind câștigătoare, însă putem să intervenim în anumite situații și unul dintre lucrurile la care mă refer este durata de închiriere a acestor perimetre de plajă. Mi-au spus operatorii economici că pe o perioadă de doi ani, cât au azi contracte de închiriere, nici nu apucă bine să își instaleze șezlonguri, beachbar-uri și alte investiții pe care sunt obligați să le facă pe plajă, că trebuie le demoleze. Să le construiești costă foarte mulți bani, la fel să le demolezi costă foarte mulți bani. Eu cred că o perioadă minimă ar trebui să fie legată de durata de amortizare a cheltuielilor, pentru a ne asigura că nu vor fi obligați să jupoaie turiștii în cei doi ani cât au contracte de închiriere. Am decis că vom identifica soluțiile legale pentru a mări această perioadă de închiriere la cel puțin 10 ani", a declarat ministrul.

Fechet a spus că începând de mâine va fi constituit un grup de lucru pentru găsirea soluțiilor menționate.

"Este o măsură pe care am discutat-o și cu domnul ministru al Turismului, Oprea, și vom institui, începând de mâine, un grup de lucru din care să facă parte nu doar reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, nu doar ai Administrației Naționale Apele Române, dar mai ales reprezentanți ai organizațiilor patronale, ai acestor OMD-uri, pentru că până la urmă va trebui să ajungem la un numitor comun", a afirmat ministrul Mediului.

El a arătat că sunt în curs de derulare demersurile pentru atribuirea și a noilor suprafețe de plajă, rezultate în urma finalizării lucrărilor de înnisipare.

"Ne interesează foarte mult să reușim să atribuim și suprafețele de plajă pe care le-am dobândit în acest an, ca urmare a terminării lucrărilor de înnisipare. Avem cel puțin 23 de hectare de noi astfel de plaje doar la Eforie, mai avem încă aproape un hectar și jumătate la Agigea, tocmai din acest motiv am făcut o recepție parțială, pentru a putea să elaborăm foarte repede documentațiile cadastrale, pentru a putea să intabulăm aceste suprafețe și pentru a le înscrie în cartea funciară și să le închiriem cât mai repede", a menționat Mircea Fechet.

Ministrul Mediului a mai spus că înțelege "neliniștea" operatorilor din turism, în condițiile în care vara bate la ușă și încă nu au fost organizate licitațiile pentru atribuirea plajelor, însă acest lucru "este o preocupare a ministerului".

FOTO Contract semnat pentru modernizarea DN73, între Brașov și Fundata CITEȘTE ȘI FOTO Contract semnat pentru modernizarea DN73, între Brașov și Fundata

"Îmi doresc foarte mult ca la începutul sezonului acestui an să putem spune nu doar că am închiriat acele perimetre, dar le-am închiriat unor operatori care știu ce au de făcut, care au resurse pentru a asigura servicii de calitate și care fac acest lucru la un preț competitiv. (...) Am vrut să mă asigur că în măsura în care noi ne ținem de promisiuni și găsim soluțiile care vin în întâmpinarea problemelor pe care le-am identificat, și operatorii se țin la rândul lor de ceea ce au promis. Iar concluzia dialogului de astăzi este că dacă vom avea contracte care să asigure o anumită stabilitate pe termen lung și o anumită predictibilitate, cel mai probabil vom avea servicii de mai bună calitate și cel mai probabil le vom avea la un preț mai bun", a afirmat ministrul Mircea Fechet. 

viewscnt
Afla mai multe despre
mircea fechet
plaja