VIDEO Proteste masive în Insulele Canare pentru limitarea turismului

VIDEO Proteste masive în Insulele Canare pentru limitarea turismului
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 apr 2024

Mii de persoane au protestat în Tenerife, cerând ca insula spaniolă să limiteze temporar sosirile de turiști pentru a stopa o explozie a închirierilor de vacanțe pe termen scurt și a construcției de hoteluri, care duce la creșterea costurilor locuințelor pentru localnici, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Cu pancarte pe care scria "Oamenii trăiesc aici" și "Nu vrem să ne vedem insula murind", manifestanții au afirmat că trebuie făcute schimbări în industria turismului, care reprezintă 35% din produsul intern brut (PIB) al arhipelagului Insulele Canare.

Amsterdam interzice construirea de noi hoteluri CITEȘTE ȘI Amsterdam interzice construirea de noi hoteluri

"Nu este un mesaj împotriva turistului, ci împotriva unui model turistic care nu aduce beneficii acestui pământ și care trebuie schimbat", a declarat pentru Reuters unul dintre protestatari în timpul marșului din Santa Cruz de Tenerife, scrie News.ro.

Marșuri mai mici au avut loc în alte părți ale grupului de insule și în alte orașe spaniole, toate fiind organizate de aproximativ două duzini de organizații de mediu înainte de sezonul de vârf al vacanțelor de vară.

Organizațiile susțin că autoritățile locale ar trebui să limiteze temporar numărul de vizitatori pentru a reduce presiunea asupra mediului, infrastructurii și stocului de locuințe de pe insule și să limiteze achizițiile de proprietăți de către străini.

"Autoritățile trebuie să oprească imediat acest model corupt și distructiv care epuizează resursele și face economia mai precară. Insulele Canare au limite și la fel și răbdarea oamenilor", a declarat pentru Reuters Antonio Bullon, unul dintre liderii protestului.

Arhipelagul cu 2,2 milioane de locuitori a fost vizitat de aproape 14 milioane de turiști străini în 2023, în creștere cu 13% față de anul precedent, potrivit datelor oficiale.

Autoritățile din insule sunt îngrijorate de impactul asupra localnicilor. Un proiect de lege care ar urma să fie adoptat în acest an și care înăsprește regulile privind închirierile pe termen scurt vine în urma plângerilor din partea localnicilor care au fost privați de piața imobiliară.

viewscnt
Afla mai multe despre
tenerife
turisti
proteste