Un român obține câștig de cauză într-un proces emblematic în SUA

Un român obține câștig de cauză într-un proces emblematic în SUA
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 mar 2024

Un judecător federal din Texas a decis că Agenția americană pentru Dezvoltarea Afacerilor Minorităților, înființată în timpul administrației Nixon, trebuie să se pună la dispoziția antreprenorilor dezavantajați de toate rasele și etniile, inclusiv a albilor. Cauza a fost înaintată de trei oameni de afaceri albi, între care un imigrant român, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sentința pronunțată marți de judecătorul districtual american Mark Pittman, numit în 2019 de președintele de atunci Donald Trump, este cea mai recentă dintr-o serie de decizii ale instanțelor federale care anulează decenii de programe de acțiune afirmativă menite să remedieze discriminarea rasială, arată news.ro.

GRAFIC România oferă peste 11 milioane camere Airbnb. Succesul nu a venit peste noapte CITEȘTE ȘI GRAFIC România oferă peste 11 milioane camere Airbnb. Succesul nu a venit peste noapte

Mark Pittman, judecător în cadrul filialei Forth Worth a districtului Texas Nord, a dat dreptate a doi oameni de afaceri albi care au dat în judecată anul trecut Agenția pentru Dezvoltarea Afacerilor Minoritare (MBDA), o filială a Departamentului Comerțului, după ce li s-au refuzat beneficii pe criterii de rasă.

Reclamanților li s-a spus că nu erau eligibili pentru asistență din partea agenției deoarece nu erau membri ai nici uneia dintre rasele sau etniile incluse pe o listă de minorități calificate, presupuse a fi dezavantajate și, prin urmare, îndreptățite la servicii.

Pittman a considerat însă că această prezumție încalcă garanția de protecție egală în fața legii prevăzută de Constituția SUA și a citat decizia Curții Supreme a SUA într-un caz din iunie anul trecut, care a anulat politicile de admitere bazate pe criterii rasiale la Universitatea Harvard și la Universitatea din Carolina de Nord.

VIDEO Un echipaj ruso-american a ajuns pe ISS într-o capsulă aparținând SpaceX CITEȘTE ȘI VIDEO Un echipaj ruso-american a ajuns pe ISS într-o capsulă aparținând SpaceX

Avocații MBDA au argumentat că politicile agenției sunt constituționale deoarece ajută la rectificarea discriminării din trecut, în care guvernul a jucat un rol.

Dar Pittman a considerat că un astfel de raționament pedepsește efectiv non-minoritățile. "În timp ce activitatea agenției poate ajuta la reducerea decalajelor de oportunitate cu care se confruntă MBE (proprietarii minoritari de afaceri), două greșeli nu fac un drept", a scris judecătorul.

Ca parte a deciziei sale de 93 de pagini, judecătorul a emis un ordin judecătoresc permanent prin care interzice agenției, care gesionează un buget în valoare de 550 de milioane de dolari, să "folosească rasa sau etnia unui solicitant pentru a determina dacă acesta poate beneficia de programe pentru centre de afaceri".

Trei oameni de afaceri albi au intentat inițial procesul - Jeffrey Nuziard, proprietar al unui lanț de clinici de wellness sexual în nordul Texasului; Christian Bruckner, un imigrant cu handicap din România care a început o afacere de subcontractare federală în Florida și Matthew Piper, un arhitect din Wisconsin.

CONFIRMARE Startup maghiar cu una dintre cele mai mari aplicații din Europa Centrală și de Est intră în România. „Venim într-o țară recunoscută pentru mâncarea delicioasă și ospitalitate.” CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Startup maghiar cu una dintre cele mai mari aplicații din Europa Centrală și de Est intră în România. „Venim într-o țară recunoscută pentru mâncarea delicioasă și ospitalitate.”

Piper a fost respins din proces pe motiv că nu avea calitate procesuală, deși efectul ordinului judecătorului se aplică Agenției în ansamblu și tuturor solicitanților de beneficii ale acesteia.

Agenția însăși, înființată în 1969 de către președintele de atunci Richard Nixon sub numele de Office of Minority Business Enterprise și devenită permanentă în 2021, a fost principalul pârât în acest caz. De asemenea, au mai fost numiți în calitate de pârâți președintele Joe Biden, secretarul pentru comerț Gina Raimondo și Donald Cravins, subsecretar pentru dezvoltarea afacerilor minorităților.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
proces