Ambasadori ruși, convocați în țări vecine Rusiei în legătură cu cazul Skripal

Ambasadori ruși, convocați în țări vecine Rusiei în legătură cu cazul Skripal
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 mar 2018

Ambasadori ruși au fost convocați în mai multe țări europene, pe fondul unor informații cu privire la expulzări iminente, după ce liderii europeni au convenit săptămâna trecută că este foarte probabil ca Rusia să se afle în spatele otrăvirii în Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal și fiicei sale, relatează BBC News.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Uniunea Europană și-a rechemat la consultări ambasadorul în Rusia, scrie News.ro.

Letonia, Lituania, Estonia și Polonia i-au convocat luni pe ambasadorii ruși la ministerele lor de Externe, potrivit agențiilor de știri ruse.

O sursă de la Ministerul lituanian de Externe a confirmat pentru BBC că l-a convocat pe ambasadorul rus la Vilnius. Informații asemănătoare au fost publicate în Estonia și Polonia.

Telekom Romania extinde traficul nelimitat de date 4G și la cartelele preplătite CITEȘTE ȘI Telekom Romania extinde traficul nelimitat de date 4G și la cartelele preplătite

În pofida faptului că nu s-a anunțat încă un motiv oficial în acest sens, un număr de țări din UE ar urma să expulzeze săptămâna aceasta diplomați ruși, în urma otrăvirii fostuluii agent dublu rus și a fiicei sale pe 4 martie, la Salisbury, în sudul Angliei. Amândoi sunt internați, în continuare, în stare critică dar stabilă.

Ambasadorii vizați urmează să exprime luni.

Președintele Consiliului European Donald Tusk a anunțat la finalul summitului european, vineri, că mai mult de o țară va expulza diplomați. ”Dar nu cred că că o va face întregul grup” de state membre UE, a apreciat el.

Londra a expulzat 23 de diplomați ruși săptămâna trecută, pe care i-a acuzat că sunt spioni, în urma atacului cu un agent neurotixic, iar Rusia a replicat anunțând expulzarea aceluiași număr de diplomați britanici.

Președintele Donald Trump analizează, de asemenea, dacă să expulzeze diplomați ruși, la recomandarea Consiliului Național american de Securitate (NSC), iar presa americană scrie că un purtător de cuvânt al Kremlului, Dmitri Peskov a amenințat că Rusia va răspunde cu aceeași monedă.

Președintele francez Emmanuel Macron a denunțat utilizarea agentului neurotoxic novicioc la Salisbury drept un ”atac la adresa suveranității europene”.

Cancelarul german Angel Merkel a apreciat că sunt ”necesare” măsuri coordonate la nivel european.

Însă există disensiuni între Cei 28 cu privire la cât de departe să meargă eventuale măsuri de retorsiune vizând Rusia.

Austria se află între mai multe țări care au anunțat deja că nu vor expulza diplomați.

viewscnt
Afla mai multe despre
ambasadori
serghei skripal