Analiză FT: Băncile vest-europene rămase în Rusia și-au triplat profiturile și au plătit 800 milioane euro taxe către Kremlin anul trecut, de patru ori cât înainte de război

Analiză FT: Băncile vest-europene rămase în Rusia și-au triplat profiturile și au plătit 800 milioane euro taxe către Kremlin anul trecut, de patru ori cât înainte de război
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 apr 2024

Cele șapte bănci europene de top — Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo și OTP — au raportat un profit combinat de peste 3 miliarde de euro în 2023 în țara condusă de Vladimir Putin, arată o analiză a Financial Times. Sumă de trei ori mai mare decât în 2021. Băncile au sporit de patru ori și contribuția la bugetul Kremlinului, prin taxele plătite.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Creșterea profitabilității a făcut ca băncile vest-europene să plătească taxe de aproximativ 800 de milioane de euro, în creștere față de 200 de milioane de euro în 2021, sumă care s-a adaugat contribuțiilor creditorilor americani rămași activi în Rusia, cum ar fi Citigroup și JPMorgan, arată analiza citată.

Ambasada Rusiei la Ankara le recomandă rușilor să dea în judecată Turkish Airlines. Neregulile invocate de Moscova CITEȘTE ȘI Ambasada Rusiei la Ankara le recomandă rușilor să dea în judecată Turkish Airlines. Neregulile invocate de Moscova

Potrivit Financial Times, taxele plătite de băncile europene, echivalentul a aproximativ 0,4% din toate veniturile bugetare non-energetice preconizate ale Rusiei pentru 2024, sunt un exemplu al modului în care companiile străine care rămân în țară ajută Kremlinul să mențină stabilitatea financiară în ciuda sancțiunilor occidentale.

Creditorii străini au beneficiat nu doar de dobânzi mai mari, ci și de sancțiuni internaționale asupra băncilor rusești. Astfel de măsuri i-au lipsit pe rivalii lor de acces la sistemele internaționale de plată și au sporit atractivitatea băncilor occidentale față de clienții din țară, arată FT.

Raiffeisen, cea mai mare contribuție

Mai mult de jumătate din plățile de impozite de 800 de milioane de euro ale băncilor europene corespund Raiffeisen Bank International din Austria, care are cea mai mare prezență în Rusia dintre creditorii străini. Profiturile rusești ale RBI s-au triplat la 1,8 miliarde de euro între 2021 și 2023, reprezentând jumătate din profitul total al grupului austriac, comparativ cu aproximativ o treime înainte de război.

Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la șefia BNR CITEȘTE ȘI Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la șefia BNR

Pe lângă contribuțiile fiscale obișnuite în 2023, Raiffeisen a plătit 47 de milioane de euro ca urmare a unei taxe excepționale impuse de Kremlin unor companii anul trecut.

După invazia pe scară largă a Ucrainei de către președintele Vladimir Putin în februarie 2022, RBI și-a exprimat în mod repetat intenția de a-și reduce și cesiona operațiunile din Rusia. S-a confruntat cu critici persistente din partea Băncii Centrale Europene și a Departamentului de Trezorerie al SUA pentru că nu a finalizat încă retragerea.

Deși RBI a făcut eforturi pentru a-și reduce expunerea în Rusia - cum ar fi o scădere cu 56% a portofoliului de credite de la începutul anului 2022 - unele măsuri indică contrariul, arată Financial Times. Astfel, scrie publicația americană, afișările recente de locuri de muncă de la RBI în Rusia sugerează planuri ambițioase pentru „extinderea multiplă a bazei de clienți activi”.

Deutsche Bank, OTP din Ungaria și Commerzbank și-au redus semnificativ prezența în Rusia, care era deja mai mică în comparație cu RBI, au spus reprezentanții acestora pentru FT.

De ce urăște Trump Ucraina? Rădăcinile unei antipatii de lungă durată CITEȘTE ȘI De ce urăște Trump Ucraina? Rădăcinile unei antipatii de lungă durată

Intesa este cel mai aproape de a ieși de pe piața rusă, dar încă nu și-a vândut afacerea de aici. UniCredit a refuzat să comenteze, scrie FT.
În ciuda închiderii afacerilor corporative și de retail, Citigroup, al patrulea cel mai mare creditor al SUA, care a reușit un profit de 149 de milioane de dolari și a plătit 53 de milioane de dolari taxe în Rusia în 2023, a devenit al patrulea cel mai mare contribuabil dintre băncile occidentale din Rusia, potrivit Școlii de Economie din Kiev.

Un alt gigant american, JPMorgan, a câștigat 35 de milioane de dolari și a plătit taxe 6,8 milioane de dolari, potrivit instituției de cercetare. JPMorgan, cândva principalul contractor al băncilor ruse pentru deschiderea de conturi de corespondent în dolari SUA, încearcă să plece din 2022. Banca este acum blocată și se confruntă cu un proces de milioane de dolari din partea fostului său partener din Rusia, VTB.

Cifrele băncilor americane nu sunt incluse în totalul de 800 de milioane de euro, deoarece nu raportează rezultate rusești comparabile în conturile de grup utilizate pentru calculele FT.

Creditorii occidentali rămași activi în Rusia au beneficiat de impunerea de sancțiuni asupra majorității sectorului financiar rus, căruia îi este refuzat accesul la sistemul internațional de plăți interbancare Swift. Băncile internaționale care nu au părăsit țara au devenit un colac financiar între Moscova și vest. Astfel de factori au contribuit la creșterea de trei ori a veniturilor nete din comisioane și comisioane ale RBI în Rusia, de la 420 de milioane de euro în 2021 la 1,2 miliarde de euro în 2023, scrie Financial Times.

„Nu este doar în interesul RBI să rămână în Rusia. Banca centrală a Rusiei va face tot posibilul pentru a nu-i lăsa să plece, deoarece există puține bănci nesancționate prin care Rusia poate primi și trimite plăți Swift”, a spus un director bancar rus, citat de Financial Times. Potrivit executivului, contrapărțile rusești și străine decontează acum adesea plățile transfrontaliere în ruble, dar moneda rusă trece și prin conturi la RBI și bănci similare „pentru a reduce riscul de sancțiuni” și pentru a „accelera procesul”.

Ungaria lui Viktor Orban, implicată în achiziționarea Euronews CITEȘTE ȘI Ungaria lui Viktor Orban, implicată în achiziționarea Euronews

Cifrele combinate ale băncilor internaționale privind veniturile, profitul și impozitele au scăzut din 2022, dar rămân mult mai mari decât rezultatele de dinainte de război. Băncile au beneficiat și de majorări ale ratei dobânzii. Rata cheie a băncii centrale ruse este acum de 16%, de aproape două ori mai mare decât înainte de război.

Creșterile ratelor au ajutat băncile să obțină venituri extraordinare din împrumuturile cu rată variabilă și să acumuleze venituri suplimentare din fondurile prinse în conturile de depozit rusești.

Băncile stăine nu pot accesa, însă, banii câștigați în Rusia din cauza restricțiilor impuse în 2022 de Kremlin, în replică la sancțiunile occidentale, care interzic plățile de dividende de la filialele ruse către întreprinderile din țările occidentale „neprietenoase”.

„Nu putem face nimic cu depozitele rusești în afară de a le păstra la banca centrală. Deci, pe măsură ce ratele dobânzilor au crescut, la fel au crescut și profiturile noastre”, a spus un director executiv la o bancă europeană cu o filială rusă, citat de FT.

FOTO Jared Kushner, ginerele lui Trump, vrea să facă o stațiune pe litoralul Albaniei. Proiectul stârnește deopotrivă teamă și speranță CITEȘTE ȘI FOTO Jared Kushner, ginerele lui Trump, vrea să facă o stațiune pe litoralul Albaniei. Proiectul stârnește deopotrivă teamă și speranță

Aproximativ 20% din plățile de impozite către bugetul rus în 2023 efectuate de OTP au constat în impozite pe dividende, a declarat banca pentru publicația americană. O mare parte din fondurile sale rămân blocate în conturi de depozit din Rusia.

Banii blocați reprezintă un obstacol semnificativ în calea ieșirii din Rusia. De la începutul anului 2022, băncile au cerut și o autorizație personală din partea președintelui Vladimir Putin pentru a-și vinde operațiunile din Rusia. Doar șapte bănci occidentale din 45 incluse în lista celor care au nevoie de aprobarea prezidențială pentru a ieși - au primit o astfel de autorizație, inclusiv Mercedes-Benz Bank și Intesa.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
rusia
profit
taxe
raiffeisen
unicredit
intesa
otp
citibank
vladimir putin