China pregătește reacția față de SUA după noile sancțiuni

China pregătește reacția față de SUA după noile sancțiuni
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 mai 2024

China a afirmat că va lua "măsurile necesare" după anunțarea de către Washington a unor noi sancțiuni menite să paralizeze capacitățile militare și industriale ale Rusiei prin pedepsirea companiilor chineze care ajută Moscova să facă rost de arme pentru războiul său împotriva Ucrainei, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

"China cere SUA să înceteze să denigreze și să reprime China, și să înceteze punerea în aplicare a unor sancțiuni ilegale și unilaterale", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, arată Agerpres.

Banca Națională a Bulgariei a scăpat de procese costisitoare în SUA CITEȘTE ȘI Banca Națională a Bulgariei a scăpat de procese costisitoare în SUA

"China va lua toate măsurile necesare pentru a apăra în mod hotărât drepturile legale și interesele companiilor chineze", a adăugat el.

În cadrul unei ample serii de măsuri anunțate miercuri de Departamentul Trezoreriei al SUA, Washingtonul a vizat aproape 300 de entități în Rusia, în China și în alte țări, acuzate că susțin invazia ordonată de președintele rus Vladimir Putin.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că departamentul său "a avertizat în mod constant cu consecințe importante companiile ce susțin material războiul dus de Rusia".

Cehia ridică vârsta de pensionare, pentru a face față îmbătrânirii CITEȘTE ȘI Cehia ridică vârsta de pensionare, pentru a face față îmbătrânirii

Asupra crizei ucrainene, China îndeamnă la dialog, se opune oricărei recurgeri la arma nucleară și îndeamnă la respectarea integrității teritoriale a "tuturor țărilor", inclusiv a Ucrainei.

Însă, Beijingul nu a condamnat public Moscova pentru invazia asupra Ucrainei și îndeamnă regulat să fie luate în considerare preocupările Rusiei legate de NATO.

Ambasada Rusiei la Ankara le recomandă rușilor să dea în judecată Turkish Airlines. Neregulile invocate de Moscova CITEȘTE ȘI Ambasada Rusiei la Ankara le recomandă rușilor să dea în judecată Turkish Airlines. Neregulile invocate de Moscova

Beijingul a insistat din nou joi că ea nu este "nici la originea, nici parte" a crizei din Ucraina și a declarat că ea are dreptul să dezvolte relații comerciale "normale" cu toate țările, inclusiv cu Rusia

Statele Unite au impus sute de noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru acțiunile sale legate de războiul din Ucraina, dar și pentru companii care au ajutat la eludarea de către Moscova a măsurilor occidentale, fiind vizate de aceste măsuri inclusiv China.

Trezoreria americană a impus sancțiuni pentru aproape 200 de ținte, în timp ce Departamentul de Stat a desemnat peste 80.

VIDEO Proteste și stare de asediu în Istanbul. Turiști dezorientați CITEȘTE ȘI VIDEO Proteste și stare de asediu în Istanbul. Turiști dezorientați

SUA au impus sancțiuni asupra a 20 de companii cu sediul în China și Hong Kong. Acestea sunt vizate după avertismentele repetate de la Washington cu privire la sprijinul Chinei pentru armata Rusiei, inclusiv în timpul recentelor călătorii ale secretarului Trezoreriei Janet Yellen și al secretarului de stat american Antony Blinken în China.

Sprijinul Chinei pentru Rusia este una dintre numeroasele probleme care amenință să afecteze relațiilor bilaterale dintre cele mai mari economii ale lumii.

Bulgaria își promovează patrimoniul natural în apropierea României CITEȘTE ȘI Bulgaria își promovează patrimoniul natural în apropierea României

„Trezoreria a avertizat în mod constant că se vor confrunta cu consecințe semnificative pentru furnizarea de sprijin material pentru războiul Rusiei, iar SUA le impun astăzi sancțiuni împotriva a aproape 300 de ținte”, a spus Yellen într-un comunicat.
Sancțiuni pentru sprijinirea Moscovei

Statele Unite și aliații săi au impus sancțiuni asupra a mii de ținte de când Rusia a invadat Ucraina vecină.

De atunci, Washingtonul a încercat să reprime eludare măsurile occidentale, inclusiv prin sancțiuni împotriva firmelor din China, Turcia și Emiratele Arabe Unite.

De ultimele sancțiuni de miercuri sunt vizate circa 60 de ținte din Azerbaidjan, Belgia, China, Rusia, Turcia, Emiratele Arabe Unite și Slovacia, pe care le-a acuzat că a permis Rusiei „să achiziționeze din străinătate tehnologii și echipamente extrem de necesare” pentru eforturile armatei ruse.

Viktor Orbán: Trebuie să înlocuim ordinea mondială liberal-progresistă cu una suveranistă CITEȘTE ȘI Viktor Orbán: Trebuie să înlocuim ordinea mondială liberal-progresistă cu una suveranistă

De asemenea, Departamentul de Stat a impus sancțiuni asupra a patru companii cu sediul în China pe care le-a acuzat că sprijină baza industrială de apărare a Rusiei, inclusiv prin transportul de materiale critice către entități aflate sub sancțiunile americane în Rusia, precum și către companii din Turcia, Kîrgîzstan și Malaezia.

Trezoreria a vizat, de asemenea, achiziționarea de către Rusia a precursorilor de explozivi necesari armatei pentru a continua să producă praf de pușcă, propulsoare de rachete și alți explozivi în acțiunea de miercuri, inclusiv prin sancțiuni împotriva a doi furnizori din China care trimit substanțele în Rusia.

VIDEO Nou punct de frontieră cu Ungaria CITEȘTE ȘI VIDEO Nou punct de frontieră cu Ungaria

Statele Unite au acuzat miercuri Rusia că a încălcat o interdicție globală privind armele chimice prin desfășurarea în mod repetat a agentului sufocant cloropicrin împotriva trupelor ucrainene și prin folosirea agenților de control al revoltelor „ca metodă de război” în Ucraina.

De asemenea, Departamentul de Stat a vizat trei persoane în legătură cu decesul fostului lider al opoziției ruse Alexei Navalnîi, care a murit în februarie într-o închisoare din Siberia.

Retailerul de modă Hugo Boss părăsește Rusia, după ce a ajuns la un acord de vânzare CITEȘTE ȘI Retailerul de modă Hugo Boss părăsește Rusia, după ce a ajuns la un acord de vânzare

Autoritățile ruse spun că a murit din cauze naturale. Aliații lui Navalnîi acuză însă că a fost ucis de autorități, ceea ce Kremlinul neagă.

Sancțiunile americane îi vizează pe directorul coloniei corecționale din Rusia unde Navalnîi a fost încarcerat în care mai mare parte a timpului petrecut după gratii, precum și pe șeful detașamentului de izolare și șeful unității medicale de la colonia în care a fost închis înainte de moarte.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
sua
rusia