Curtea Constituțională de la Chișinău respinge referendumul cerut de Dodon

Curtea Constituțională de la Chișinău respinge referendumul cerut de Dodon
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 iul 2017

Magistrații Curții Constituționale de la Chișinău au decis joi după-amiază că referendumul cerut prin decret de președintele Igor Dodon nu poate să aibă loc, pentru că întrebările reflectate în decret depășesc împuternicirile constituționale ale președintelui Republicii Moldova, scrie Deschid.md

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Magistrații constituționali au argumentat că referendumul consultativ inițiat de președintele moldovean nu corespunde Legii Supreme, scrie News.ro.

”Președintele Republicii Moldova nu dispune de dreptul de a modifica Constituția, iar inițiativa sa depășește împuternicirile șefului statului”, se arată în decizia Curții Constituționale.

De asemenea, magistrații au subliniat că este contrar spiritului și literei Constituției ca președintele, sub acoperirea sintagmei ”probleme de interes național”, să poată iniția un referendum care implică modificarea legii fundamentale sau chestiuni ce țin de aprecierea științifică a mediului academic din Republica Moldova.

FOTO Vacanță la vecini cu doar 90 euro. Românii au găsit una dintre cele mai ieftine destinații CITEȘTE ȘI FOTO Vacanță la vecini cu doar 90 euro. Românii au găsit una dintre cele mai ieftine destinații

Președintele Dodon chiar a încălcat prevederile constituționale, atunci când a emis decretul pentru organizarea unui referendum la stânga Prutului.

Curtea Constituțională a declarat neconstituțional atât decretul cu privire la organizarea referendumului, precum și prevederile Codului Electoral, potrivit cărora președintele poate iniția orice tip de referendum republican în Moldova.

Decizia magistraților constituționali vine după ce liberalii moldoveni au contestat la 3 aprilie decretul președintelui cu privire la organizarea unui referendum republican consultativ, care includea patru subiecte, printre care se numără: abrogarea legii miliardului, acordarea președintelui de drepturi suplimentare pentru dizolvarea legislativului și organizarea de alegeri anticipate, reducerea numărului de deputați de la 101 la 71 și studierea în instituțiile de învățământ a ”Istoriei Moldovei”.

Liberalii au atras atenția asupra faptului că Dodon nu a respectat procedura prealabilă de consultare a Parlamentului.

De asemenea, liberalii au argumentat că președintele vrea instituirea unui stat autoritar prin acordarea de împuterniciri suplimentare șefului statului din Republica Moldova.

viewscnt
Afla mai multe despre
republica moldova
dodon