Percepțiile cetățenilor din Balcani cu privire la țările care reprezintă o amenințare

Percepțiile cetățenilor din Balcani cu privire la țările care reprezintă o amenințare
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 mai 2024

Un sondaj realizat în mod regulat de institutul american International Republican Institute (IRI), care activează de peste patru decenii, a înregistrat pentru prima dată în acest an că Grecia nu se mai numără printre cele cinci țări pe care locuitorii Macedoniei de Nord le percep ca o amenințare pentru ei. În schimb, sunt deosebit de îngrijorați de Bulgaria și Rusia. Pe de altă parte, albanezii văd în Grecia o amenințare serioasă pentru țara lor, potrivit Rador Radio România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Potrivit sondajului care a fost efectuat în toate țările din Balcanii de Vest în lunile februarie și martie și ale cărui rezultate au fost publicate în urmă cu câteva zile, pentru locuitorii Macedoniei de Nord, cea mai mare amenințare o reprezintă Bulgaria (întrunind 23% dintre răspunsurile celor care au participat la sondajul cu răspuns spontan), întrucât se știe că în prezent Bulgaria blochează procesul de aderare a Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană.

Google a anunțat smartphone-ul Pixel 8a CITEȘTE ȘI Google a anunțat smartphone-ul Pixel 8a

Datele institutului cu sediul la Washington arată că după Bulgaria, cetățenii Macedoniei de Nord percep ca o amenințare Rusia (12%), Kosovo și Albania (10% și respectiv 9%), în principal din cauza populației vorbitoare de albaneză, iar pe locul al cincilea se situează SUA, cu 8%. Dimpotrivă, ei consideră Serbia (34%), SUA (17%), Turcia (12%), Rusia (8%) și Albania (5%) drept cel mai important aliat al lor.

Grecia apare ca o amenințare pentru albanezi, fiind pentru prima dată când această cercetare a inclus și Albania. Mai exact, ei consideră că Serbia (36%) este principala amenințare pentru țara lor, urmată de Rusia (32%), Grecia fiind a treia cea mai importantă amenințare (9%). Cetățenii albanezi își pun speranțele în SUA, întrucât 56% consideră că este cel mai important aliat al Albaniei, urmate de Italia (10%) și Turcia (8%).

În sondajul realizat în rândul cetățenilor din Serbia, aceștia văd drept cei mai importanți aliați Rusia (46%), China (14%), Ungaria (5%) și Grecia (3%).

viewscnt
Afla mai multe despre
balcani
iri