PIB-ul Ucrainei a scăzut cu 15,1% în primul trimestru al lui 2022

PIB-ul Ucrainei a scăzut cu 15,1% în primul trimestru al lui 2022
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 iun 2022

Produsul Intern Brut (PIB) al Ucrainei a scăzut cu 15,1% în primul trimestru din 2022 față de aceeși peroadă a anului trecut, din cauza războiului rus, relevă date publicate de către serviciul de stat al statisticii, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Invazia Ucrainei, lansată de către Vladimir Putin la 24 februarie, a afectat foarte puternic economia ucraineană, oprind numeroase întreprinderi și obligând altele să-și reorienteze producția, scrie News.ro.

VIDEO PROFIT LIVE Dumitru Gangaliuc, fondator BOLD: Vrem să atragem finanțare de 200.000 de euro. Suntem în negocieri acum. Planuri și de internaționalizare CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Dumitru Gangaliuc, fondator BOLD: Vrem să atragem finanțare de 200.000 de euro. Suntem în negocieri acum. Planuri și de internaționalizare

Fondul Monetar Internțional (FMI) anticipează o scădere și mai puternică a PIB-ului ucrainean în acest an, cu 35%, însă ministrul ucrainean al Finanțelor Serghii Marcenko declara la jumătatea lui mai AFP că se așteaptă la o scădere cu ”45-50%” în 2022.

Inflația a scăzut în Ucraina în mai, la 2,7%, însă a atins 18% pe un an, anunță joi statistica ucraineană.

Scumpirea produselor alimentare a continuat să accelereze, mai ales a produselor de bază, ca orezul (14,3%), fructele (11,5%) sau peștele, legumele și pastele (între 3,2 et 5,9%).

Prețul ouălor a scăzut, însă, puternic (-21,2%).

Inflația - o consecință a războiului rus - a crescut vertiginos la 16,4%, în aprilie, pe un an.

Ea ar putea atinge 20% la sfârșitul anului, pe 12 luni, potrivit unor proiecții ale Băncii centrale ucrainene.

La 2 iunie, Banca centrală ucrainană a crescut puternic dobânda directoare, la 25%,de la 10%, cu scopul de a controla inflația galopantă și de a proteja grivna, moneda ucraineană, de repercusiunile economice ale invaziei ruse.

viewscnt
Afla mai multe despre
pib
ucraina