Datele de logare pe Facebook a peste 100.000 de utilizatori au fost furate de o aplicație din Play Store

Datele de logare pe Facebook a peste 100.000 de utilizatori au fost furate de o aplicație din Play Store
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 22 mar 2022

O aplicație pe care Google a acceptat-o în magazinul oficial de conținut pentru Android a furat datele de logare pe Facebook a peste 100.000 de utilizatori înainte de a fi descoperită și eliminată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Aplicațiile malițioase continuă să-și facă de cap în magazinul oficial de aplicații pentru Android, în vreme ce Google insistă că algoritmii de învățare mecanică sunt suficienți pentru protejarea utilizatorilor și că doar un mic procent de „actori negativi” trec de măsurile sale securitate.

Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani CITEȘTE ȘI Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani

O aplicație care, în aparență, permitea caricaturizarea pozelor personale, în realitate intercepta și fura adresa de e-mail și parola pe care utilizatorii le foloseau pentru a se loga pe Facebook.

Funcționalitatea promisă devenea disponibilă abia după ce utilizatorii se logau cu Facebook. Logarea cu Facebook a devenit atât de banală, încât utilizatorii nu se mai întreabă dacă este sigur sau nu să-și dea datele diverselor aplicații pe care le instalează.

Malware-ul a fost descoperit de firma de securitate cibernetică Pradeo, care a și anunțat Google de existența acesteia. Numită „Craftsart Cartoon Photo Tools”, aceasta ascundea un troian numit FaceStealer.

Mai mult, parcă pentru a ironiza securitatea precară din Play Store, autorul a trecut în dreptul firmei care dezvoltă aplicația „Google Commerce Ltd”. Însă, nici măcar asta nu a ridicat semne de întrebare pentru sisteme de securitate ale gigantului american.

Într-un final, Google a eliminat aplicația din Play Store, dar nu înainte ca aceasta să fie instalată de peste 100.000 de ori. O aplicație nouă nu ajunge la un număr atât de mare de instalări în câteva zile sau săptămâni, ceea ce înseamnă că aceasta a existat în magazin cu mult timp înainte să fie descoperită.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
android
facebook
aplicație
play store
malware