În casa aceea mare, cu etaj, între Nicolae Iorga și Piața Romană, au fost mai multe restaurante. Îmi aduc aminte de La Ceaunul Crăpat și de La Țigănci. Poate au fost și altele. Am fost la amândouă și am mâncat românește tradițional așa și așa la Ceaunul Crăpat și nu prea bine la țigani. Fiindcă erau chiar țigani cei care au făcut penultima încercare, au primit niște bani de la Uniunea Europeană ca să-și deschidă businessul acela, însă nu au reușit să-l țină în viață.
Din ianuarie s-a deschis acolo Chabad House, un restaurant evreiesc. Denumirea lungă este Chabad House Kosher Food & Events Bucharest, ceea ce clarifică și mai mult lucrurile.
Amenajarea e austeră, simplă, fără imaginație, făcută cu cheltuială minimă. Sus au o sală mare de evenimente, pe tot etajul, chiar și cu o mică scenă pentru muzică.
CITEȘTE ȘI FOTO Restaurantele de pe malul DâmbovițeiToată mâncarea de la Chabad House e kosher, făcută după regulile și restricțiile tradițiilor religioase evreiești. Au puține feluri, ceva antreuri tipic orientale, pui, peste. Fără porc, desigur. Mâncare austeră și ea, probabil că așa și-au și propus. Humusul a fost excelent, trebuie spus, totuși, unul dintre cele mai bune pe care le-am mâncat în orașul nostru. Și pasta de susan bună, pâinea la fel.
Prețurile surprinzător de mari, dar poate că sunt lucruri pe care nu le știu sau nu le înțeleg eu legate de acest restaurant. Clienți puțini la prânz, mai era un singur om în tot restaurantul, în afară de noi, și nu vorbea românește.
Chabad House pare să fie un restaurant făcut pentru evreii care au nevoie de mâncare kosher ca să trăiască, nu pentru bucureștenii de rând. Și e un salon de evenimente, înainte de toate, pentru aceeași comunitate. Și presupun că la acele evenimente meniurile se pregătesc dinainte, separat, nu le iau de pe foaia pe care o primești în restaurant…