Nume mare, casă mare, imaginație mică

Nume mare, casă mare, imaginație mică
George Butunoiu
George Butunoiu
scris 20 feb 2020

Golden Blitz a rămas în folclorul urban pentru că se ducea Traian Băsescu să mănânce acolo când era președinte. Și nu doar pentru că Golden Blitz e chiar vizavi de Palatul Cotroceni și trebuia doar să treacă strada, ci și pentru că era amic cu cei care l-au făcut, niște oameni cu afaceri mari în construcții, și nu numai.

Și Golden Blitz pare să fie o bună afacere imobiliară, de altfel, pentru că la început cred că era un restaurant într-o casă mare și veche de la marea răscruce de la Răzoare, din care pornesc nu știu câte bulevarde și străzi cunoscute. Parcă am și fost acolo, îmi aduc aminte de o terasă destul de mare, cu multă verdeață. Apoi casa și terasa au dispărut și pe tot terenul acela, destul de întins, a apărut un mare bloc (de birouri presupun, după cum arată), iar la parter au redeschis Golden Blitz, cu o cu totul și cu totul altă față.

Urmărește-ne și pe Google News
Cucinetta, bistroul cu cea mai elegantă chelneriță din București CITEȘTE ȘI Cucinetta, bistroul cu cea mai elegantă chelneriță din București

Golden Blitz e mare, au un singur salon, proiectat de la început spre a fi spațiu de evenimente, cu scenă și cu un ecran electronic imens, aproape cât tot peretele. Pereții sunt de sticlă, ceea ce face spațiu foarte luminos, au multe plante, mesele nu sunt înghesuite. E un lux puțin demodat, nu se mai poartă deloc acum, dacă i-ai cere unui arhitect să-ți mai proiecteze așa ceva și-ar da un nume fals, în cel mai bun caz, ca să nu se afle cine a amenajat. Au fețe de masă albe, de cea mai bună calitate, impecabile, scaune și mese confortabile, să îți încapă farfuriile.

Au o terasă mare pe lateral, dar care nu era deschisă, și mai au și în față un spațiu foarte mare, în care ar putea pune o mulțime de mese, dacă ar vrea. Mai ales că și spațiul verde e foarte bine amenajat, aproape ca un părculeț.

Bucătăria de la Golden Blitz e la vedere, în mijloc, cu un geam mare prin care poți vedea echipamente de ultima generație și de cea mai bună calitate, destui bucătari îmbrăcați curat și care lucrează cu mănuși. Totul e foarte curat la Golden Blitz, aerul condiționat e bine proiectat, pentru orice caniculă posibilă, ceea ce nu găsești în multe restaurante din București, chiar și la cele cu pretenții.

Meniul e destul de lung la Golden Blitz, mâncare din bucătăria românească, în general, împănată cu tot felul de adaosuri din „bucătăria universală”, cum zic ei pe site, de fapt mâncăruri italienești și din câteva alte locuri, relativ simple, din „bucătăria de bază”, cea populară. Presupun că au, sau că au avut un fost mare bucătar de la unul dintre cele câteva restaurante celebre de pe vremea comuniștilor, care a încercat și el să se adapteze vremurilor și gusturilor bucureștenilor, dar care nu a reușit să treacă de cele câteva feluri tradiționale italienești. Am văzut scenariul acesta în multe restaurante care au fost preluate de către foștii directori după Revoluție, cu bucătari cu tot, și care merg și astăzi cu aceeași formulă. „Merg” e un fel de-a spune, unele sunt un fel de strigoi ai comunismului, care se bazează doar pe nostalgiile câtorva pensionari.

Dar nu e cazul Golden Blitzului, ei și-au asumat acest model, e treaba lor ce calcule și-au făcut și pe ce clientelă se bazează. Mâncarea a fost normală, aș putea spune. Cunoșteam deja restaurantul și m-am dus cu așteptări nerealiste. O supă de pui a fost așa și așa, fasolea, varza și mămăliga la fel. O doradă a fost destul de bună, și asta pentru că era peștele bun și proaspăt, fiindcă, în rest, nu au făcut mai mult decât să-l pună pe un grătar. De sosuri nu prea se vorbește la Golden Blitz, la fel ca în marea, marea majoritate a restaurantelor din oraș. Un ficat de vițel a fost foarte bun, și proaspăt și bine făcut.

Serviciul a fost corect, dar impersonal, cu niște chelneri mai în vârstă, de meserie, pe care nu e bine să-i întrebi ce gândesc cu adevărat dincolo de limbajul de lemn pe care îl recită mecanic și fără să se uite la tine. Destul de lenți, deși personalul era mai numeros decât cei câțiva clienți din sală.

Se vede repede că Golden Blitz cumpără produse de calitate, dar nu știu, sau nu vor să facă și mâncăruri mai sofisticate cu ele. Păcat de bucătăria aceea pe care ar invidia-o mulți bucătari și manageri de restaurante. Dacă e alegerea patronilor sau a bucătarilor de la Golden Blitz, nu știu. Poate că au ei clienții lor, după cum am spus, care le sunt de ajuns, sau poate că trăiesc mai mult din organizarea de evenimente, de nunți, botezuri, parastase și alte asemenea, pentru care Golden Blitz e foarte potrivit, într-adevăr. Dra eu nu pot să recomand cuiva să se ducă în mod special la Golden Blitz, venind de departe, doar pentru că e frumos acolo, fiindcă mâncare de acest fel găsești în multe alte locuri din București. Poate nu cu produse de aceeași calitate ca la Golden Blitz, e drept, dar cu rețete mai ingenioase, cu siguranță…

viewscnt
Afla mai multe despre
golden blitz
restaurante bucuresti