Adrministratorii celor șapte fonduri de pensii private Pilon II ar putea, conform unui proiect de normă al Autorității de Supravgehere Financiară, să publice lunar structura detaliată a investițiilor, în prezent această raportare având loc trimestrial, amintește ASF în contextul scandalului BRD.
ASF vrea și să elimine comisionul aplicat pe contribuții și să interzică administratorilor de pensii private să investească banii din pilonul 2 în fonduri de private equity, adică în active cu grad de risc foarte ridicat.
"Pentru creșterea transparenței asupra modului de investire a activelor fondurilor de pensii private și asupra remunerării personalului administratorului se impune modificarea și completarea Normei nr. 19/2021 în vederea modificării frecvenței de publicare a structurii detaliate a portofoliului de investiții, precum și în vederea instituirii obligativității de publicare a informațiilor relevante referitoare la politica de remunerare a personalului administratorilor de fonduri de pensii private. De asemenea, este necesară completarea Normei nr. 19/2021 cu prevederi care să reflecte obligațiile de transparență instituite prin Regulamentul (UE) 2019/2088 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 noiembrie 2019 privind informațiile privind durabilitatea în sectorul serviciilor financiare, (Regulamentul (UE) 2019/2088)", se arată în nota de fundamentare a proiectului de normă.
CITEȘTE ȘI CEO FAN Courier: După luna ianuarie, când afacerile au depășit planul, a venit războiul din Ucraina și totul a căzut, toată lumea citea știri. În prezent, comenzile au revenitPe piața fondurilor private de pensii (Pilon II) activează NN Pensii, Allianz Țiriac Pensii Private, Metropolitan Life Pensii, Aegon Pensii, Generali Pensii Private, BCR Pensii și BRD Pensii.
"În prezent, prin prevederile normei, administratorii de fonduri de pensii private au obligația de a publica pe pagina proprie de internet, pentru fiecare fond de pensii administrat, structura portofoliului de investiții prevăzută în cadrul anexei nr. 12, detaliată pentru fiecare instrument financiar și pentru fiecare emitent, trimestrial, până la finalul trimestrului următor. Informații referitoare la publicarea politicii de remunerare nu se regăsesc în prezent în cadrul prevederilor normei, însă administratorii au obligația să transmită anual către A.S.F. raportul comitetului de remunerare, obligație stabilită prin prevederile art. 49 alin. (2) din Regulamentul A.S.F. nr. 2/2016 privind aplicarea principiilor de guvernanță corporativă de către entitățile autorizate,
reglementate și supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, cu modificările și completările ulterioare. De asemenea, în prezent, obligațiile de transparență instituite prin Regulamentul (UE) 2019/2088 sunt reflectate doar în Norma nr. 35/2020 privind obligațiile de raportare și transparență în sistemul pensiilor ocupaționale", se mai arată în document.
La finele lunii aprilie, Pilonul II avea active de 88,4 miliarde de lei, în scădere față de martie. Plasamentele administratorilor au vizat cu precădere titlurile de stat și acțiunile.
Numărul participanților la Pilonul se apropie de 8 milioane de lei.