Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul, considerat cel mai important indicator al consumului populației, a accelerat în a cincea lună a acestui an, când a înregistrat un avans de 14% față de luna mai 2016, ritm triplu comparativ cu cel înregistrat în aprilie, în special ca urmare a avansului vânzărilor de bunuri nealimentare, arată datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).
Avansul din luna mai a venit după creșteri de 4,8% în aprilie și de 9,2% în martie, scrie News.ro.
Datele oficiale, care exclud vânzările de autovehicule și motociclete, arată că afacerile din comerț au fost susținute în luna mai 2017 în special de vânzările de produse nealimentare, care au urcat cu 15,4% față de a cincea lună din 2016.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Vânzările de alimente au urcat cu 13,3% față de mai 2016, iar cele de carburanți - cu 12,7%.
Carburanții s-au ieftinit de la începutul acestui an, ca urmare a eliminării supraaccizei de 7 eurocenți pe litru și a reducerii TVA de la 20% la 19%.
Comparativ cu luna aprilie, afacerile din comerțul cu amănuntul au crescut în luna mai cu 4%, pe serie brută, și cu 4,4% în cifre ajustate la influențele sezoniere și în funcție de numărul de zile lucrătoare, indicatorul cel mai urmărit de analiști și care sugerează că, în luna mai, consumul a continuat să susțină creșterea economică.
Cumulat pe primele cinci luni, afacerile din comerțul cu amănuntul au crescut cu 7,9% pe serie brută și cu 8,2% în cifre ajustate, motorul principal al creșterii fiind reprezentat de vânzările de carburanți.
Vânzările din sectorul de retail au fost stimulate în ultimii doi ani de măsurile fiscale ale guvernului, care a redus taxele și a majorat salariile bugetarilor, pensiile și salariul minim.
În 2016, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut cu 13,5% față de anul precedent, cel mai înalt ritm din 2007. În 2015, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul crescuse cu 8,9% față de anul precedent, după un avans de 7% în 2014.