Comenzile noi din industria prelucrătoare, pe total (piața internă și piața externă), în termeni nominali, au scăzut în luna mai cu 32,7% față de mai 2019, arată datele publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).
”În luna mai 2020, comenzile noi din industria prelucrătoare, pe total (piața internă și piața externă), în termeni nominali, au crescut față de luna precedentă cu 19,1%, iar față de luna corespunzătoare din anul precedent au scăzut cu 32,7%. În perioada 1 ianuarie-31 mai 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie-31 mai 2019, comenzile noi din industria prelucrătoare au scăzut în termeni nominali cu 14,9%”, arată INS.
Comenzile noi din industria prelucrătoare, în luna mai 2020, comparativ cu luna precedentă, au crescut cu 19,1%, datorită creșterilor înregistrate în industria bunurilor de folosință îndelungată (+33%), industria bunurilor de capital (+29,9%), industria bunurilor de uz curent (+7,2%) și în industria bunurilor intermediare (+6%), scrie News.ro.
CITEȘTE ȘI Cele 3.000 de miliarde de dolari folosite de Rezerva Federală a SUA pentru a combate criza economică provocată de coronavirus alimentează excesele pe piețele de capitalComenzile noi din industria prelucrătoare, în luna mai 2020, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, au scăzut cu 32,7%, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria bunurilorde capital (-37,6%), industria bunurilor de uz curent (-27,8%), industria bunurilor intermediare (-27,2%) și în industria bunurilor de folosință îndelungată (-4,2%).
Comenzile noi din industria prelucrătoare, în primele cinci luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2019 au scăzut pe ansamblu cu 14,9%, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria bunurilor de capital (-18%), industria bunurilor de uz curent (-12,7%) și în industria bunurilor intermediare (-11,2%). Industria bunurilor de folosință îndelungată a crescut cu 9%.
”Informațiile din acest comunicat de presă (mai 2020) surprind impactul crizei Covid-19 și al măsurilor luate de autorități ca urmare a decretării stării de urgență pe teritoriul României începând cu 16 martie 2020 și a stării de alertă începând cu 17 mai2020; Institutul Național de Statistică înțelege greutățile cu care se confruntă respondenții noștri în această perioadă și suntem conștiențică este posibil ca răspunsurile la cercetările statistice să nu fie în prezent o prioritate. Cu toate acestea, prin colectarea informațiilor statistice, vom putea monitoriza și informa toți utilizatorii noștri cu privire la efectele Covid-19 asupra economiei și societății noastre. Apreciem sprijinul continuu al respondenților noștri la cercetările statistice derulate de Institutul Național de Statistică și înțelegem dificultățile cu care se confruntă toți furnizorii de date statistice”, precizează INS.
Comenzile noi din industrie reprezintă valoarea contractelor încheiate în luna de referință între un producător și un client și privesc livrările de bunuri și servicii aferente producătorului, indiferent de perioada în care urmează a fi onorate. Nu sunt incluse taxele legate de produse (cum ar fi TVA), rabaturile și discount-urile, atunci când acestea sunt acordate contractual.