Insolvența Astra produce primele efecte: RAT Brașov a reziliat contractul și a trecut la Omniasig

Insolvența Astra produce primele efecte: RAT Brașov a reziliat contractul și a trecut la Omniasig
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 21 sep 2015

Astra Asigurări, companie pentru care ASF a cerut declanșarea falimentului, a pierdut contul Regia Autonomă de Transport Brașov, care a decis rezilierea unilaterală a contractului RCA, noua poliță fiind atribuită Omniasig VIG.

La începutul lunii iunie, RAT Brașov a atribuit Astra Asigurări prin licitație un contract pentru asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) obligatorie a unui număr de 260 autovehicule, din care 224 destinate transportului public de călători.

Urmărește-ne și pe Google News

Polița se ridica la 471.111 lei pentru 12 luni, conform datelor disponibile pe www.e-licitatie.ro.

“În contractul de prestare servicii încheiat de RAT Brașov cu Astra era prevăzută plata primelor de asigurare în două rate semestriale egale. Pentru o parte dintre polițele contractate a fost achitată prima rată. În urma ultimelor evenimente survenite, RAT Brașov este nevoită să denunțe unilateral contractul la care am făcut referire. Vom menține polițele pentru care s-a plătit prima rată, până la data de expirare a perioadei de valabilitate, urmând a demara o nouă procedură de achiziție publică pentru contractarea unui alt asigurător”, se arăta într-un răspuns al RAT Brașov remis la solicitarea Profit.ro la începutul acestei luni.

Președintele ASF, Mișu Negrițoiu, a anunțat, la 26 august, că instituția a decis închiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială, revocarea administratorului special (KPMG Advisory – n.r.), stabilirea stării de insolvență, declanșarea procedurii de faliment și retragerea autorizației de funcționare a Astra Asigurări, al treilea jucător local după nivelul primelor subscrise în 2014.

Anunțul a venit întrucât capitalul social al companiei nu a fost majorat de acționari cu 425 milioane de lei.

Decizia ASF privind Astra a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 31 august.

Patru zile mai târziu, RAT Brașov a atribuit Omniasig Vienna Insurance Group, prin negociere fără anunț de participare, un contract pentru asigurarea RCA a unui număr de 57 de autovehicule din parcul transportatorului, pentru o perioadă de 6 luni.

Prima de asigurare se ridică la 61.104 lei.

RAT Brașov justifică alegerea procedurii prin “situația de urgență extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă”.

“În ceea ce privește perioada până la expirarea polițelor pentru care s-a achitat deja prima rată, RAT Brașov le va menține, iar în caz de producere a unui accident se va adresa Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA)”, se mai spune în răspunsul regiei.

Astra are un capital social de 257,9 milioane de lei, acționarii fiind The Nova Group Investments România  - 72,71% și Epsilon Estate Provider - 26,28%, acționarul majoritar indirect al celor două societăți fiind omul de afaceri Dan Adamescu.

Compania a devenit liderul pieței asigurărilor în 2010 și a ocupat prima poziție până în 2013.

La finele anului 2014, compania a coborât pe locul trei, fiind devansată de Allianz-Țiriac și Omniasig.

În 2014, piața asigurărilor generale și de viață din România a scăzut cu 0,5%, la 8,09 miliarde de lei, potrivit datelor ASF.

Cu o cotă de 9,52%, Astra a subscris prime de 777,24 milioane de lei în 2014, în scădere cu 16,6% față de anul precedent.

După pierderi de 917,3 milioane de lei în 2013, societatea a înregistrat un profit net 30,7 milioane de lei.

Principalele clase de asigurări în portofoliul Astra sunt RCA - 463,36 milioane de lei, CASCO - 150,6 milioane de lei, bunuri - 64,98 milioane de lei și medicale - 63,7 milioane de lei.

Potrivit datelor ASF, Astra are 1,8 milioane de clienți și 2,5 milioane de polițe în vigoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
rat brasov
astra
omniasig
rca